Testarea în masă pentru droguri este respinsă din start

Alexandru Rafila a precizat că nu se va face nimic până nu va fi introdusă educația pentru sănătate în şcoli. În opinia sa, pentru combaterea consumului de droguri, această materie trebuie introdusă din ciclul primar. Dacă este introdusă de la liceu este foarte târziu.

Întrebat despre cum se va face testarea elevilor pentru droguri în şcoli, Rafila a afirmat că sunt câteva lucruri faţă de care au fost de la început tranşanţi.

„În primul rând screening-ul copiilor, adică testarea în masă, am respins-o din primele momente, nu există nicăieri aşa ceva şi nu are niciun fel de utilitate în ceea ce priveşte combaterea”, a spus ministrul, adăugând că „nu fac altceva decât să genereze tensiuni şi stigmatizare”.

Ministrul Sănătății a mai precizat că un copil care consumă droguri este un copil bolnav, care are nevoie de asistență medicală.

„Nu vom facem absolut nimic dacă nu vom introduce educaţia pentru sănătate în şcoli, încă din ciclul primar, această problematică a respingerii drogurilor nu este prezentată şi nu este educat copilul încă din primele clase, în ceea ce priveşte consumul de substanţe psihoactive şi alcool. Este opinia mea foarte tranşantă”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Educația pentru sănătate trebuie introdusă din ciclul primar

Ministrul a menţionat că există module de pregătire pentru cadrele didactice, adaptate vârstei copilului. Rafila mai precizat că au fost discuţii foarte multe în spaţiul public despre educaţia sexuală. El punctează însă că de la aceasta, la respingerea educaţiei pentru sănătate „mi se pare foarte mult”.

„Avem o responsabilitate pentru copiii noştri, sunt convins că şi ministrul Deca o să marşeze la acest demers al Ministerului Sănătăţii şi din anul şcolar viitor să avem educaţia pentru sănătate”, a arătat ministrul, adăugând că se pot face module pentru ciclul primar, pentru ciclul gimnazial şi pentru liceu.

„Pentru combaterea consumului de droguri, să introduci doar la liceu este foarte târziu, pentru că scopul este ca încă din primii ani de educaţie, copilul să deprindă comportamente sănătoase şi să respingă aceste produse care le ruinează viaţa când ajung adolescenţi şi adulţi. Este clar că educaţia pentru sănătate, care să ducă la aceste rezultate favorabile, trebuie făcută anterior acestei vârste de 12 sau 13 ani, când se semnalează deja consumul de droguri la unii copii”, a subliniat ministrul Rafila.

Alexandru Rafila a precizat că este important să vorbești cu familia și copilul înainte și după de testare

Despre testarea în şcoli, ministrul a afirmat că este o propunere elaborată de un grup tehnic care a fost adresată Ministerului Sănătăţii. Alexandru Rafila a spus că se dorește ca testarea, consilierea pretestare şi posttestare să se facă în centre.

„E foarte important să poţi să vorbeşti cu familia, cu copilul, înainte de testare dar şi ulterior dacă rezultatul este pozitiv”, a punctat ministrul.

Potrivit lui Rafila, copilul trebuie să beneficieze de două tipuri de asistență medicală, dacă e vorba de o intoxicaţie acută şi una pentru partea cronică. În acest caz, uneori este nevoie şi de tratament medicamentos, pentru ca adicţia să înceteze, a mai explicat ministrul.