Alexandru Rafila a anunțat astăzi, 10 decembrie. Decizie de ultimă oră în România

Având în vedere apariția noii tulpini a coronavirusului, premierul Nicolae Ciucă a convocat o întâlnire cu autoritățile sanitare, în cadrul căreia s-a discutat despre situația cetățenilor românilor care se întorc de sărbători în România.

La discuție a participat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a declarat, ulterior, că se vor lua măsuri pentru cei care vin din alte țări, inclusiv pentru cei care vin din blocul comunitar.

De asemenea, Alexandru Rafila a spus că situația în România, în ceea ce privește infectarea cu tulpina Omicron este bună, însă a subliniat că vaccinarea oamenilor este cea mai bună formă de protecție împotriva bolii.

„Din fericire, situația este bună, dar o concluzie evidentă a fost că vaccinarea persoanelor rămâne cea mai bună formă de protecție împotriva bolii și a complicațiilor și a decesului. Din acest motiv recomandăm cu tărie în continuare vaccinarea”, a spus Alexandru Rafila.

Despre ce măsuri este vorba

Potrivit ministrului Sănătății, măsurile care se vor adopta în curând sunt referitoare la limitarea răspândirii noii tulpini. Așadar, românii și alți cetățeni care vin din țările care nu sunt membre ale blocului comunitar trebuie să prezinte un test RT-PCR făcut cu 48 de ore înaintea călătoriei, în timp ce persoanele care nu sunt vaccinate vor intra în carantină timp de 10 zile.

De asemenea, persoanele care vin din alte țări, dar din spațiul Uniunii Europene, vor continua să prezinte certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.

Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală care călătoresc din alte state membre ale UE aflate în zona roșie urmează să fie carantinate timp de 10 zile. În cazul în care persoanele nevaccinate nu prezintă un test realizat cu 72 de ore înainte de călătorie, acestea vor intra în carantină timp de 14 zile.

Un nou caz cu tulpina Omicron a fost depistat în România

În cursul zilei de joi, autoritățile au anunțat că un nou caz cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmat în România.

Este vorba despre un bărbat, în vârstă de 56 de ani, din Brașov, contact de familie cu pasagera cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021 și care a fost confirmată cu tulpina OMICRON în data de 4 decembrie 2021. Bărbatul este izolat la domiciliu, iar starea sa de sănătate este bună. Este vaccinat cu schema completă de vaccinare.

Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 3 cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2.