Pe 6 martie însă, judecătoarea Philippa Whipple, de la Înalta Curte de Justiție din Marea Britanie, a decis înlocuirea măsurii de arestare preventivă a lui Alexander Adamescu şi deţinere a acestuia în închisoarea Wandsworth cu alte masuri judiciare (bail conditions) şi plata unei cauţiuni de 435.000 lire sterline.

Bogdan Alexander Adamescu este în prezent singurul director al firmei olandeze Nova Group Investments BV şi moştenitorul unei părţi din averea acestuia, estimată la 800 milioane EURO. Pe numele său există un Mandat European de Arestare, emis în data de 6 iunie 2016, emis în baza acuzaţiilor că în anul 2013 ar fi mituit doi judecători de la Secția 7 Civilă a Tribunalului București, scrie Stiripesurse.ro.

Alexander Adamescu a atacat cu apel decizia de la Westminster Magistrates Court, în încercarea de a bloca, în continuare, extrădarea sa în România. Avocaţii săi au încercat să demonstreze că prima instanță ar fi ignorat, în mod eronat, recomandarea Tribunalului ICSID de la Washington, prin care se solicita suspendarea procedurii de extrădare până la luarea deciziei finale în procesul dintre Nova Group şi România. Acest proces de arbitraj, început în iulie 2016, are ca obiect compania ASTRA Asigurări, intrată în faliment în anul 2015.

După ce a ascultat argumentele avocaţilor, judecătoarea Philippa Whipple a concluzionat că prima instanţă nu a greșit când a refuzat să suspende extrădarea. Decizia sa se bazează pe faptul că recomandarea tribunalului — cuprinsă în Ordinul Procedural nr. 7 din 29 martie 2017 — „nu a putut opri procesul de extrădare desfășurat în conformitate cu legislația [Uniunii Europene]”, în special pentru că Alexander Adamescu nu este parte în procesul de arbitraj, ci doar un martor citat de Nova Group.

Cu toate acestea, judecătoarea Whipple a decis să amâne luarea unei hotărâri a instanței referitoare la faptul că extrădarea este sau nu posibilă, în baza legislației europene în domeniul drepturilor omului, până când se vor da sentinţele și în alte două alte cazuri în care au fost ridicate obiecţii cu privire la caracterul inadecvat al condițiilor de detenție din România și credibilitatea asigurărilor date de autoritățile române în acele cazuri.

Judecătoarea britanică a amânat, de asemenea, luarea unei hotărâri a instanței privind eventuala motivare politică a cererii de extrădare a lui Adamescu, precum și referitoare la alte circumstanțe din România ce ar putea demonstra faptul că Adamescu nu ar trebui extrădat.

Este foarte posibil ca judecătoarea să-şi fi amânat decizia pentru că un eventual Brexit fără acord, pe 29 martie 2019, ar anula obligaţia Marii Britanii de a pune în executare Mandatele Europene de Arestare şi i-ar crea obligaţia de a decide o eventuală extrădare exclusiv în conformitate cu legislaţia şi jurisprudenţa britanică, scrie publicaţia.

Până la o nouă înfăţişare la proces, Alexander Adamescu s-a întors la partenera sa de viaţă, Adriana Constantinescu, şi la cei trei copii pe care îi au împreună. Acesta trebuie să respecte cu stricteţe condiţiile de arest la domiciliu, pe care i le-a impus judecătoarea Whipple, sau va fi, din nou, încarcerat la închisoarea Wandsworth.