Cele zece state pentru care autorităţile suedeze nu mai recomandă evitarea călătoriilor neesenţiale sunt Belgia, Croaţia, Franţa, Grecia, Islanda, Italia, Luxemburg, Portugalia, Spania şi Elveţia.

Dar rămâne valabilă până cel puţin pe 15 iulie recomandarea evitării călătoriilor neesenţiale în celelalte state membre ale UE care nu se regăsesc în această listă, la fel şi în statele din spaţiul Schengen care nu fac parte din UE.

Recomandarea de a evita călătoriile neesenţiale

Pentru restul ţărilor lumii, recomandarea MAE suedez pentru evitarea călătoriilor neesenţiale a fost extinsă până la 31 august, ca urmare a incertitudinii legate de evoluţia restricţiilor de călătorie instituite de aceste ţări.

”Recomandăm în continuare evitarea călătoriilor în statele vecine” Suediei, a insistat ministrul Ann Linde.

Aceste ţări (Danemarca, Finlanda şi Norvegia) au o situaţie epidemiologică semnificativ mai bună decât cea a Suediei şi şi-au deschis graniţele între ele, dar nu şi pentru Suedia, menţinând în cazul persoanelor venite din această ţară carantina sau alte restricţii.

Suedia, care s-a remarcat prin abordarea mai relaxată a măsurilor de combatere a răspândirii noului coronavirus, a depăşit miercuri pragul de 5.000 de decese provocate de COVID-19, în timp ce numărul persoanelor infectate se apropie de 55.000.