Autoritățile scot la iveală cifre incredibile. În ultimul an și jumătate sute de pensionari și-au pierdut pensia de invaliditate. Cei de la Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă (INEMRCM) care evaluează anual mii de dosare, au făcut public totul. Aproape 800 de persoane au pierdut banii în ultimul an și jumătate pentru că nu s-au prezentat la evaluarea specialiștilor. 543.159 de pensionari de invaliditate la nivel national erau la finalul anului trecut, cu 6,7% mai puțini față de 2017.

Doar în 2018 au fost conocate aproape 5000 de persoane pentru expertizare, dar s-au prezentat 3851. Restul vor rămâne fără bani.

Și în 2019 cifrele sunt și mai mari. În primele 6 luni ale anului numărul acestor personae a scăzut cu peste 42%. Au fost chemați 1.465 de oameni, 158 de persoane neprezentându-se. „Numărul pensionarilor de invaliditate ce urmează a fi expertizați prin internare în cadrul institutului este variabil, în funcție de capacitatea de internare din cadrul secțiilor clinice ale INEMRCM, de numărul de zile de sărbătoare legală, sărbători religioase și zile libere acordate prin Hotărâre de Guvern, în care nu se lucrează, precum și de numărul solicitărilor de investigații și expertize adresate de instanțele judecătorești și Institutul Național de Medicină Legală «Mina Minovici» – București, în care instituția noastră este desemnată ca expert într-o cauză. La toate acestea se adaugă și persoanele care se prezintă pentru expertizare medicală fără convocare, numărul acestora fiind imprevizibil“, a declarat Corina Grițac, directorul general al INEMRCM, conform profit.ro.

Grițac mai spune că s-au verificat atât de puțini oameni pentru că s-a redus mult numărul pensionarilor cu statut de invaliditate la nivel național. Pensia medie lunară a pensionarilor de invaliditate este de 627 de lei, în ușoară creștere de la 604 lei, cât era media anului 2017, mai spune sursa citată.