Scutul antirachetă din România rămâne un subiect controversat, care continuă să genereze tensiuni între Rusia și NATO. Cum a pornit această controversă și în ce s-a materialziat reacția lui Vladimir Putin, explică Pavel Felgenhauer, într-un interviu acordat celor de la Radio Europa Liberă

„Statul Major rusesc spunea încă din anul 2000 că ceea ce se instalează în România nu are nicio legătură cu sistemele antirachetă PRO, că ar fi vorba despre arme de atac pentru a-l omorî pe Putin. Ei spuneau că această bază este construită special pentru a-l omorî pe Putin când acesta se află la baza lui din Soci, că acesta este motivul pentru care sistemul a fost instalat în România. Din punct de vedere militar, obiectiv, argumentul arată destul de ireal, pentru că nu are prea mult sens. La fel ca și argumentul că acolo pot fi instalate rachete Tomahawk. Rachete nucleare Tomahawk nu mai există, deloc. La începutul anilor 2000 existau, dar acum nu; toate au fost „tăiate” de administrația Obama, pentru că Obama era un adept principial al dezarmării nucleare complete. Dar faptul că asta nu are nicio legătură cu realitatea nu influențează în niciun fel afirmațiile diplomaților militari ruși. Și ei nu doar că susțin aceste teze, dar l-au convins și pe Putin de faptul că această bază este una ofensivă și că „noi trebuie să putem să o distrugem înainte ca de acolo să decoleze vreo rachetă”. Și pentru că rachetele Iskander din Crimeea ar putea să ajungă până acolo, dar ar putea și să nu ajungă, au fost creat acest sistem de rachete Iskander zburătoare.,” a declarat Pavel Felgenhauer.

Întrebat dacă în momentul de față România este văzută drept o amenințare la adresa Rusiei, analistul militar susține că nu există niciun dubiu în acest sens. Iar o dovadă a faptului că Rusia ne tratează ca pe o amenințare directă este construirea sistemelor Kinjal, create cu un singur scop și anume să lovească România:

„Noi avem aceste sisteme Kinjal, aceleași rachete Iskander, dar atașate la avioanele interceptoare MIG-31. Acest sistem a fost elaborat și instalat special pentru a lovi România, pentru că altfel nu au nicio utilitate,” avertizează Pavel Felgenhauer.