Soba cu lemne va fi istorie! România s-a angajat, prin PNRR, că o va înlocui

Datele oficiale arată că aproape jumătate din gospodăriile din țară se încălzesc cu sobe cu lemne. În ceea ce privește mediul rural, procentul urcă, astfel că peste 80% dintre cei care locuiesc la țară încă se încălzesc la sobe cu lemne, notează profit.ro.

În acest context, statul român și-a propus, în PNRR, ca până în trimestrul 4 din 2023 să vină cu un cadru legislativ care să și intre în vigoare. Acest cadru legislativ ar trebui să aibă măsuri de decarbonare a sectorului de încălzire și răcire.

„Reforma va: i) clarifica cadrul de responsabilități între autoritățile centrale și locale pentru administrarea sectorului de încălzire și răcire și va extinde aplicarea Legii guvernanței corporative la operatorii de termoficare centralizată; ii) include o revizuire a legislației de asigurare a sustenabilității și trasabilității biomasei, pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității și a pădurilor; iii) diversifica mixul energetic în încălzire și răcire prin renunțarea la biomasa forestieră (diversify the energy mix in heating and cooling away from forest biomass – în original, n.r.); crește rolul prosumatorilor în producția de energie regenerabilă, inclusiv prin compensare cantitativă”, prevede PNRR, citat de sursa anterior menționată.

Sisteme de producție de energie solară sau eoliană

Proprietarii de apartamente în blocuri și asociațiile acestora sunt încurajați să își instaleze sisteme de producție de energie solară sau chiar eoliană. Astfel, ei ar putea primi stimulente financiare și proceduri de racordare simplificat.

Documentul mai arată că România trebuie să vină cu o nouă Strategie Forestieră Națională până în trimestrul 3 al anului 2022. Aceasta trebuie să stabilească ”criterii de sustenabilitate pentru utilizarea energetică a biomasei forestiere”.

Centrale în cogenerare pe gaze flexibile

În ceea ce privește investițiile, Planul Național de Redresare și Reziliență prevede dezvoltarea de centrale pentru o decarbonare profundă. Concret, este vorba despre dezvoltarea de centrale în cogenerare pe gaze flexibile și de înaltă eficiență pentru alimentarea sistemelor centralizate municipale de termoficare.

Așadar, statul s-a angajat ca, până în trimestrul 2 din 2022, să asigure semnarea de contracte de construire sau retehnologizare. Așadar, unitățile de cogenerare pentru încălzire centralizată ar putea fi puse în funcțiune în trimestrul 2 din 2026.

Eliminarea treptată a cărbunelui din sistemul energetic național

Amintim că la partea de Energie al Planului Național de Redresare și Reziliență cel mai important aspect este eliminarea treptată a cărbunelui din sistemul energetic național, până în anul 2032.

Mai mult decât atât, până în trimestrul 2 din 2023, autoritățile trebuie să vină cu un cadru legal pentru contractele pentru diferență ca principal sistem de subvenționare a investițiilor în capacități noi de producție de energie din surse regenerabile.

Sursă foto: Dreamstime