TVA-ul la lemnele de foc ar putea fi mai mic cu 10%. Unii români au fost scoși din categoria celor vulnerabili

Fostul ministru al Muncii spune că TVA-ul pentru lemne ar putea scădea de la 19% cât este în prezent la 9%. Această prevedere este trecută într-un nou proiect de lege inițiat de social-democrați, având în vedere că există români care au fost lăsație pe dinafara legii consumatorului vulnerabil.

“În expunerea de motive iniţială, erau cuprinse un număr de 427.000 de persoane, cu un buget de circa 420 de milioane. Ulterior, când legea a ajuns la Parlament, a ajuns cu acelaşi număr de persoane, dar cu un buget de 260 de milioane, un buget mult mai mic. Acea bătaie de joc de 10 – 20 de lei pe lună, în funcţie de tipul de combustibil cu care persoanele se încălzesc, este practic ridicolă.”, a precizat acesta.

Un sprijin mic pentru cei care se încălzesc cu lemne

Fostul ministru a mai spus că sprijinul este foarte mic pentru cei care încă folosesc lemne pentru a se încălzi. În plus, el susține că legea este foarte prost scrisă.

“Au scos oamenii şi au uitat să prevadă, pentru cei care se încălzesc cu lemne le-au dat un sprijin foarte mic. De aceea noi, PSD, vom depune în perioada următoare un proiect, cred că s-a şi depus ieri la Senat, cu reducerea TVA la lemnele pentru foc de la 19 la 9%.”, a mai spus Budăi.

Amintim că legea aceasta va intra în vigoare de la 1 septembrie 2022, motiv pentru care Marius Budăi se întreabă ce fac românii în iarna următoare.

“Dar în următoarea iarnă ce fac cetăţenii români, cei care nu vor primi niciun sprijin? Şi sunt milioane de oameni. Amintesc că 66% din populaţia României se încălzeşte cu lemn de foc”, a transmis deputatul PSD.

Sursă foto: Dreamstime