ANM vine cu precizări de ultimă oră. Meteorologii au emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantităţi de apă însemnate în cea mai mare parte a ţării, inclusiv în Bucureşti, valabil până duminică seară la ora 23:00.

În același timp, de la ora 15.00, intră în vigoare un cod portocaliu de ploi abundente pentru 10 judeţe şi în zona de munte a altor trei, mai spun meteorologii.

În ceea ce privește codul galben. ANM anunță că va fi prezentă o instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantităţi de apă însemnate.

”În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi izolat grindină. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 25…35 l/mp şi local 40…50 l/mp”, precizează meteorologii.

Codul portocaliu pe de altă prte va fi valabil până duminică la ora 18.00, când sunt așteptate furtuni, dar și ploi abundente. Zonele vizate de această avertizare sunt  judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Braşov, Sibiu, Covasna şi zona de munte a judeţelor Hunedoara, Alba şi Buzău va ploua abundent şi îndeosebi prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi local 50…90 l/mp.

Cum va fi vremea în următoarele săptămâni

Vremea va continua să fie haotică și în următoarele săptămâni. Potrivit ANM, în săptămâna 30.08.2021 – 06.09.2021, temperaturile vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile intracarpatice.

Același lucru este valabil și pentru săptămâna 06.09.2021 – 13.09.2021, când temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării.

În ceea ce privește cantitățile de precipitații, acestea se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

În săptămâna 13.09.2021 – 20.09.2021 vremea se apropie de normal. Temperaturile medii ale aerului vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României, iar regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.