Alertă meteo! Cod galben și Cod portocaliu de instabilitate atmosferică și averse torențiale în România

Alertă meteo în România! Avertizarea venită duminică dimineață de la ANM vizează zona de vest a țării.

Codul galben vizează intervalul 24 septembrie, ora 13:00 – 25 septembrie, ora 10:00. Codul portocaliu va fi activ între 24 septembrie, ora 15:00 și 25 septembrie, ora 03:00.

cod portocaliu 24 septembrie
SURSA FOTO: ANM

Codul galben vizează fenomene de instabilitate atmosferică.

În Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Olteniei vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, rafale în general de 55…70 km/h și pe alocuri grindină și vijelii.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 25…30 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp, transmite ANM.

Alertă meteo în România! Codul portocaliu vizează fenomene de averse torențiale în cantități însemnate.

În județele Timiș, Arad, Caraș Severin, Mehedinți, Gorj și zona de munte a județului Hunedoara vor fi averse torențiale.

Ȋn intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și izolat de peste 70 l/mp, mai transmit specialiștii de la ANM.

Prognoză specială de la ANM pentru Capitală

Ȋn același timp, a fost emisă și o prognoză specială pentru București.

Vremea se va menţine călduroasă în Capitală, cu disconfort termic ridicat şi indice temperatură-umezeală (ITU) ce posibil va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Vântul va sufla în general moderat, potrivit prognozei speciale emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Potrivit meteorologilor, de duminică, ora 13:00, până luni, la ora 10:00, temperatura maximă va fi de 33 – 34 de grade, iar cea minimă de 14 – 16 grade.

Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat (rafale de până la 40 – 45 km/h, după-amiaza şi seara).

Temperaturi ridicate la început de toamnă

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, avem parte de vreme de vară în prima lună de toamnă.

Temperaturile în aceste zile sunt cu 10 grade Celsius mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă din an.

Mai mult, vremea o va ține tot așa până la finalul lunii septembrie. De altfel, directorul ANM spune că nu este exclus ca luna septembrie din acest an să fie trecută în topul celor 3 cele mai călduroase luni septembrie.

Elena Mateescu a mai menționat că prognozele revizuite pentru următoarele patru săptămâni sugerează o probabilitate ridicată de temperaturi constant ridicate.

Acest lucru se va întâmpla în special în săptămâna 25 septembrie – 2 octombrie, fiind așteptate abateri medii pozitive de peste 4 grade Celsius în cea mai mare parte a țării. Abateri similare sunt anticipate în săptămânile 2 – 9 octombrie și 9 – 16 octombrie.