Alertă meteo ANM! Cod galben și portocaliu de vreme extremă. Ce zone sunt vizate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de tip cod galben de caniculă, valabilă pe tot parcursul zilei de luni. Avertizarea vizează Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Sudul Moldovei. Potrivit ANM, valul de căldură va persista.

ANM a emis și o avertizare de tip de galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Aceasta este valabilă de luni, de la ora 10:00, până marți la ora 10:00.

”Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 40 l/mp.”, arată Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Cod portocaliu de instabilitate

Meteorologii au emis și o avertizare de tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuantă și ploi abundente. Această avertizare intră în vigoare de luni, de la ora 14:00, până marți, la ora 10:00, și vizează județele Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Alba, Hunedoara, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea, Argeș, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Suceava, Neamț, Botoșani, Iași și parțial în județele Bihor, Arad, Dâmbovița, Prahova și Bacău.

”În zonele de munte, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, iar spre seară și în cursul nopții de luni spre marți (19/20 iulie) și în Banat, cea mai mare parte a Olteniei și în nord-vestul Munteniei, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 35…50 l/mp și izolat peste 60…80 l/mp.”, anunță ANM.

Prognoza meteo București

În ceea ce privește Capitala, meteorologii spun că vremea se va mențină călduroasă în intervalul luni ora 10:00 – marți ora 09:00. După amiaza, vremea va fi caniculară, indicele temperatură-umezeală depășind pragul crtic de 80 de unități al disconfortului termic. Vântul va sufla slab și moderat, rafalele fiind de până la 30 … 35 km/h.

Cerul va fi variabil, cu înnorări spre seară, fiind posibile ploi de scurtă durată însoțite de descărcări electrice. Temperatura maximă va fi de 35 de grade Celsius, în timp ce temperatura minimă va fi de 22 grade Celsius.

Începând de marți ora 9.00 până miercuri ora 12.00, instabilitatea atmosferică se va accentua și mai ales în a doua parte a zilei de marți și în noaptea de marți spre miercuri vor fi înnorări, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.