Turul 1 al alegerilor prezidențiale a însemnat un record negativ în ceea ce privește prezența la vot. Doar 47,66% dintre români au mers la urne, în condițiile în care diaspora a putut vota trei zile. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din anul 1990 și era previzibil în contextul în care campania electorală a fost practic inexistentă.

Dan Barna a pierdut răsunător pentru că nu și-a făcut campanie, nu a creat emoție, iar publicul său a rămas în letargie, cu căștile pe urechi, așa cum s-a întâmplat și cu alte ocazii. În plus, conflictele interne și lipsa lui de experiență politică, dublate de strategii slabi pe care i-a avut în jurul lui l-au coborât și mai mult.

Klaus Iohannis este pe cale să repete greșeala candidatului USR-PLUS. Refuzând dezbaterea cu Viorica Dăncilă, cea pe care publicul său o critică aspru pentru că nu stăpânește nici măcar limba română, a creat o temă pentru campania PSD. Social democrații nu aveau practic de ce să se agațe. Ei bine acum au.

Nu puțini au fost cei care au preluat mesajul lui Mircea Diaconu, „un om”, actor care interpretează magistral rolul oricărei victime. Acesta a spus în nenumărate rânduri că președintele Klaus Iohannis îl disprețuiește pe el, un simplu muritor de rând, de aceea nu acceptă nicio dezbatere. Pentru că el este undeva sus și nu se poate coborî la NOI, poporul, plebea. Iar mesajul a prins. L-am auzit cu toții de la prietenii care l-au susținut pe actorul principal din Filantropica. Da, așa este, „Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește nimic”. A trăit-o și Dan Barna pe pielea lui.

Ce va face Viorica Dăncilă? Va prelua exact acest mesaj, se va victimiza, va crea emoție și va atrage voturi suplimentare. Simultan, publicul lui Klaus Iohannis ar putea rămâne în amorțire, fiind convins că nu este nevoie să meargă la vot pentru că oricum va câștiga actualul președinte. În schimb cei care o vor susține pe Viorica Dăncilă vor merge încolonați și disciplinați la vot, așa cum s-au învățat de atâta timp.

Dacă vremea nu va fi favorabilă, iar diaspora alege să nu mai piardă timpul cu un drum până la o secție de vot, pentru că oricum câștigă Klaus Iohannis, ne-am putea trezi cu surprize majore, iar lamentările ulterioare pe rețelele de socializare vor fi inutile.

De ce nu acceptă Klaus Iohannis o dezbatere cu Viorica Dăncilă? Nu e ca și cum ar urma să dea piept cu Vladimir Putin. Vorbim totuși despre Viorica Dăncilă, iar o antiteză între cei doi nu ar face nimic altceva decât să mai trezească din amorțire electoratul care a ales să ignore aceste alegeri prezidențiale. Refuzul l-ar putea costa, chiar dacă astăzi diferența este majoră. Ea se poate diminua într-o clipită, căci poporul român adoră victimele și mai ales să fie imprevizibil și să aleagă mereu contra curentului.