Avertisment în Europa! Un sondaj Forsa, comandat de Federaţia Organizaţiilor Consumatorilor Germani (vzbv), prezintă o situație tot mai îngrijorătoare. Potrivit cifrelor citate de DPA, aproape 50% dintre germani se tem că situaţia lor de consumatori se va deteriora în următorii zece ani.

Situația este tot mai îngrijorătoare în Europa

Potrivit sondajului, 48% dintre adulţi se aşteaptă ca situaţia lor de consumatori să se deterioreze în următorul deceniu. Un eşantion reprezentativ de 1.003 adulţi a fost chestionat între 6 şi 8 noiembrie.

Cu ocazia Zilei Consumatorului german, experţii s-au întrunit luni la Berlin. Aceștia au discutat despre perspectivele legate de probleme importante ale consumatorilor precum pensiile, mobilitatea şi inteligenţa artificială.

38% dintre participanții la sondaj au declarat că cea mai mare atenţie politică trebuie direcționată către energie. Simultan, 23% dintre participanți s-au declarat îngrijorați cu privire la pensii.

Ramona Pop, membru al consiliului Vzbv, a oferit mai multe informații. Potrivit specialistei, este un semnal de alarmă faptul că aproape jumătate dintre oameni sunt îngrijoraţi de viitor.

„În vremuri incerte, consumatorii au nevoie de claritate şi unitate mai degrabă decât conflicte”, a declarat aceasta, conform sursei menționate.

Amintim că sondajul a fost comandat de vzbv cu ocazia Zilei Consumatorului din Germania.

Cea mai mare economie europeană se confruntă cu ameninţarea unei dezindustrializări

În altă ordine de idei, cea mai mare economie europeană se confruntă și cu ameninţarea unei dezindustrializări. Directorul executiv al producătorului de oţel Salzgitter a lansat un avertisment în acest sens și a subliniat că marii consumatori de energie trebuie să intervină de urgență.

În opinia specialistului, țara ar putea intra într-un proces de dezindustrializare, dacă producătorii de oțel sau produse chimice ar părăsi regiunea din cauza costurilor ridicate ale energiei.

„Există riscul de a pierde întregul lanţ valoric”, a declarat Gunnar Groebler pentru Financial Times.

32% dintre companiile industriale intervievate în august au declarat Camerei de Comerţ şi Industrie din Germania (DIHK) că preferă investiţiile în străinătate în detrimentul expansiunii interne.

Anunțul a venit într-o lună dificilă pentru industria germană. Mai precis, proiectele legate de climă au fost puse sub semnul întrebării după ce guvernul a îngheţat plăţile de la un fond pentru climă şi transformare. Astfel, au fost afectate mai multe investiții, precum cele în infrastructura feroviară.