Evenimente Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Actualitate

ALERTĂ: Mare atenție la aceste produse. În Europa au fost interzise, în România nu

Autor: | | 0 Comentarii | 175299 Vizualizari

Multe țări din Uniunea Europeană au renunțat să mai folosească aceste produse deoarece puneau în pericol viața oamenilor, în România însă se folosesc fără restricții.

Mai sunt câteva zile până la Crăciun, iar românii golesc rafturile magazinelor ca să aibă o masă bogată de sărbători. Puţini ştiu însă ce vor pune cu adevărat în farfurie. Industria alimentară este o chimie când vine vorba de aditivii alimentari. Multe ţări din Uniunea Europeană au renunţat să-i folosească pe cei demonstraţi ca fiind periculoşi pentru organism. În România însă, sunt folosiţi fără restricţii.

Bomboanele de pom pe care toată lumea le cumpără în preajma sărbătorilor au nu mai puţin de 5 aditivi: sorbat de potasiu, sortbitol, invertin şi doi emulgatori. Cel puţin unul dintre ei, E 202, se foloseşte cu restricţii în Italia, după ce studiile au arătat că poate provoca alergii. Deşi este un conservant folosit mai ales în patiserie şi panificaţie, italienii nu îl vor în pizza. În schimb, la noi l-am găsit inclusiv pe site-urile de anunţuri, la preţ redus.

Dacă în cazul bomboanelor de Crăciun eticheta este vizibilă, există şi dulciuri unde pentru a vedea ingredientele e o adevărată provocare.  Nu doar etichetele ascunse sunt o piedică în aflarea ingredientelor. Din cauza scrisului extrem de mic, unii au renunţat să mai citească etichetele.

Caragenanul, monoglutamatul de sodiu şi nitriţii sunt aditivi folosiţi în smântâna lichida şi în majoritatea mezelurilor. Pot provoca afecţiuni gastrointestinale şi neurologice şi pot da dependenţă.

Tartrazina provoacă hiperactivitate la copii şi se găseşte în sucuri. Franţa a interzis-o, România nu.

Franţa este mult mai restrictivă când vine vorba de aditivii alimentari. Coloranţii amarant, albastru strălucitor şi tartrazina întâlniţi de regula în sucuri, jeleuri, îngheţată sau pentru colorarea medicamentelor pentru copii, au fost interzişi.

În România sunt utilizaţi peste 300 de aditivi alimentari. E 133 colorantul numit Albastru strălucitor a fost  interzis de ţări ca Belgia, Franţa, Germania. E 123, posibil cancerigen, regăsit în băuturi răcoritoare, îngheţată sau supă instant a fost interzis în Austria, Norvegia, SUA şi chiar Rusia.

SURSA: stiri.tvr.ro

Pagina 1 din 1
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.