Inflația din zona euro a atins în luna noiembrie cea mai mare rată înregistrată vreodată. Motivul ar fi fost creșterea costurilor cu energia, conform datelor Eurostat publicate marți. Rata anuală a inflaţiei în zona euro şi-a continuat creşterea în luna noiembrie și a atins un maxim istoric de 4,9%. Aceasta a fost propulsată în continuare de majorarea preţurilor la energie, transmite Agerpres.

Record al inflației în zona euro, din ultimii 24 de ani

Este vorba de cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică.

Potrivit unei estimări preliminare publicată marţi de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 4,9% în luna noiembrie 2021, de la un nivel de 4,1% în luna octombrie. Este o vorba de un nivel al inflaţiei mai mult decât dublu faţă de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor de 2%.

Inflația a început să crească din vară

Începând din luna iunie, inflaţia a crescut în fiecare lună în zona euro, ajungând la 3% în august, la 3,4% în septembrie şi la 4,1% în octombrie, culminând cu 4.9% în noiembrie. Şi în luna noiembrie, creşterea inflaţiei în zona euro se explică prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o creştere de două cifre, cu un avans 27,4%, în timp ce preţurile la servicii au înregistrat o creştere de 2,7%, iar cele la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 2,2%.

De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut şi ea de la 2,0% până la 2,6%, iar un alt indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a crescut până la 2,3%, de la 2,1% în luna octombrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Totuși, trebuie să ținem cont de faptul că estimarea publicată marţi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 17 decembrie a acestui an.