Datele preliminare publicate luni de compania de analize financiare Markit arată că activitatea economică în zona euro a înregistrat din nou un avans solid luna aceasta.

Trebuie menționat faptul că noul avans vine după ce în iulie fusese raportată cea mai rapidă creştere din ultimele două decenii, pe fondul campaniei rapide de vaccinare, care a permis redeschiderea firmelor şi majorarea cheltuielilor de consum, transmite Reuters.

Datele prezentate de sursa citată mai arată că fără întreruperile din lanţurile de aprovizionare, activitatea economică ar fi putut creşte mai rapid, dar temerile privind sporirea numărului de cazuri de coronavirus continuă să afecteze încrederea companiilor.

În ceea ce privește situația Indicatorului Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, acesta a scăzut la 59,5 puncte în august, de la 60,2 puncte luna precedentă, conform datelor companiei Markit, cu sediul la Londra, aproape de estimarea analiştilor, de 59,7 puncte.

Mai exact, un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei. Bert Colijn de la ING precizează că economia și-a revenit, iar estimările sunt optimiste și în continuare.

„Economia zonei euro merge din plin, redeschiderea având un efect benefic asupra creşterii. Se menţin temerile privind impactul variantei Delta şi deficitul de materii prime şi semiconductori, dar până acum redresarea nu a fost afectată semnificativ”, susţine Bert Colijn de la ING.

Cea mai bună veste pentru firmele din zona euro

În același timp, datele arată bine și pentru firmele din zona euro, care şi-au majorat semnificativ numărul de angajaţi, dar tot nu fac faţă comenzilor în creştere. Indicele privind angajările s-a situat la 56,1 puncte.

Pe de altă parte, Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a scăzut la 59,7 puncte în august, de la 59,8 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii estimau un nivel de 59,8 de puncte pentru luna aceasta, arată datele preliminare publicate luni de compania de analize financiare Markit.

În ceea ce privește valoarea indicatorului pentru industrie, acesta a scăzut la 61,5 puncte în august, de la 62,8 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii estimau un nivel de 62 de puncte pentru luna aceasta.

Trebuie amintit faptul că lipsa materiilor prime şi problemele de transport afectează în continuare preţurile produselor. Astfel, indicele privind preţurile factorilor de producţie a scăzut la 87,3 puncte în august, de la la 89,2 puncte în iulie – cel mai ridicat nivel de când se publică acest studiu, în iunie 1997.

Banca Centrală Europeană, la fel ca și analiștii, a îmbunătăţit perspectivele privind inflaţia şi evoluţia economiei, în urma accelerării campaniei de vaccinare şi a revenirii sectorului serviciilor, după atenuarea restricţiilor.

Amintim faptul că în scenariul de bază, BCE se aşteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de 4,6% în 2021 şi de 4,7% în 2022, faţă de o creştere cu 4% şi, respectiv, 4,1% previzionată în martie. În ceea ce privește rata inflaţiei în zona euro, aceasta ar urma să se situeze anul acesta la 1,9% şi la 1,5% anul viitor, faţă de un nivel de 1,5% şi, respectiv, 1,2% estimat anterior, anunţa, luna trecută, preşedintele BCE, Christine Lagarde.