Planul lui Vladimir Putin

Planul lui Vladimir Putin! Recent, publicația britanică The Telegraph a atras atenția asupra unei noi strategii adoptate de Vladimir Putin. Este vorba despre dezmembrarea NATO și exploatarea punctelor sale vulnerabile.

Deși Alianța Nord-Atlantică a fost întotdeauna privită ca o forță stabilizatoare în Europa, Putin pare hotărât să îi testeze limitele.

Unul dintre punctele slabe ale NATO pe care Moscova le-ar vizează acum sunt Balcanii. Această regiune cu istorie tumultuoasă are prezență variată a statelor membre NATO.

Potrivit lui Vladislav Seleznev, jurnalist militar și colonel în Forțele Armate ale Ucrainei, serviciile speciale rusești conduse de Putin au desfășurat numeroase operațiuni secrete în ultimii ani. Acest lucru impune o amenințare reală asupra coeziunii NATO.

„Cu siguranță, există astfel de riscuri”, a avertizat Seleznev. „Problema unificării Alianței este întotdeauna relevantă.”

Moscova finanțează populiștii din NATO

NATO este alcătuită dintr-o diversitate de țări. Unele dintre ele sunt aliate necondiționate ale Ucrainei, cum ar fi țările baltice și Republica Cehă.

Cu toate acestea, în cadrul Alianței, există și state unde influența Rusiei a reușit să provoace divizări. Ungaria, de exemplu, a văzut procese politice distructive, iar în Slovacia, populistul Fico și-a consolidat puterea, adoptând o atitudine pro-Moscova.

Se pare că Moscova folosește tactici subversive pentru a susține politicieni europeni pro-ruși. Astfel, se creează un precedent periculos și de lungă durată.

„Mi se pare că finanțarea populiștilor de către Moscova creează un precedent atât de periculos și pe termen lung. Este greu de spus cum vor acționa partenerii noștri occidentali de la Bruxelles. Dar adevărul este că metoda morcovului și a bățului ar trebui folosită în relația cu politicieni europeni atât de proști, acest lucru este evident”, a conchis acesta.

NATO Rusia
SURSA FOTO: Dreamstime

Șeful NATO își reafirmă sprijinul pentru Ucraina

Secretarul general Jens Stoltenberg a subliniat marți, 3 octombrie 2023, în cadrul unei convorbiri cu liderii transatlantici, sprijinul permanent al NATO pentru Ucraina.

„În timp ce Rusia își continuă războiul brutal, suntem cu toții angajați să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a declarat Stoltenberg.

Convorbirea a fost găzduită de președintele american Joe Biden și a reunit liderii G7 cu liderii NATO și ai Uniunii Europene. Au participat și Polonia și România în calitate de copreședinți ai grupului București Nouă (B9).

Stoltenberg a subliniat importanța continuării sprijinului acordat Ucrainei ca singura modalitate de a obține o pace justă și durabilă. El a salutat faptul că aliații împart în mod echitabil povara.

Aproximativ jumătate din sprijinul militar promis pentru Ucraina provine din partea SUA. Cealaltă jumătate provine de la aliații europeni și Canada.

De asemenea, a evidențiat măsurile luate la summitul de la Vilnius pentru a aduce Ucraina mai aproape de Alianță decât oricând, inclusiv:

  • eliminarea cerinței unui plan de acțiune pentru aderare
  • înființarea Consiliului NATO-Ucraina
  • un pachet important pentru a obține interoperabilitatea deplină a forțelor ucrainene cu NATO.

Secretarul general a efectuat o vizită la Kiev la 28 septembrie, exprimându-și sprijinul ferm al NATO în cadrul întâlnirilor cu președintele Volodimir Zelenski și cu guvernul său.

A doua zi, el a ținut un discurs video la prima reuniune a Forumului internațional al industriei de apărare de la Kiev, subliniind că „Ucraina are nevoie de capacități: de înaltă calitate, în cantitate mare și rapid”.