Comisia Europeană acuză BMW, Daimler şi Volkswagen de formarea unui cartel în domeniul emisiilor poluante. Executivul comunitar îi acuză pe cei trei producători auto că, în perioada 2006 – 2014, au încălcat reglementările UE privind concurenţa deoarece s-au înţeles să restricţioneze competiţia în domeniul dezvoltării tehnologiilor verzi menite să limiteze emisiile poluante ale maşinilor.

BMW, Daimler şi Volkswagen ar fi conspirat în legătură cu două sisteme de reducere a emisiilor de oxid de azot de la maşinile cu motoare diesel, precum şi a unor pulberi sedimentabile nocive emise de autovehiculele cu motoare pe benzină. Ca rezultat, „consumatorii europeni nu au putut achiziţiona maşini cu cea mai bună tehnologie disponibilă”, a afirmat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

Cei trei producători auto urmează să trimită Comisiei Europene răspunsurile lor legate de rezultatele investigaţiei. Companiile care încalcă reglementările UE pot primi o amendă de până la 10% din cifra lor globală de afaceri.