În urma violențelor asupra Capitoliului de pe 6 ianuarie, peste 150 de persoane au fost puse sub acuzare de către justiția federală, potrivit autorităților din SUA, relatează Reuters.

Alte circa 50 fac obiectul punerilor sub acuzare în faţa tribunalelor din capitala SUA, a precizat procurorul federal al districtului Columbia, Michael Sherwin, în cursul unui briefing de presă. Acest bilanţ ar putea creşte în continuare, anchetatorii strângând informaţii în legătură cu aproximativ 400 participanţi la această lovitură în forţă. “În momentul în care stăm de vorbă, lista se prelungeşte”, a declarat el.

Pedepse pentru cei ce au participat la violențele de la Capitoliu

Justiţia a reţinut capete de acuzare destul de simple, ca “intruziune” sau “port ilegal de arme”, pentru a avansa repede. Dar acuzaţii mai grave, în special violenţe asupra poliţiştilor, au fost adăugate unor dosare şi unele persoane reţinute riscă pedepse de până la 20 de ani de închisoare, a precizat Michael Sherwin. Partizanii ai lui Donald Trump au lansat un asalt asupra sediului Congresului în momentul în care parlamentarii erau pe punctul de a certifica victoria rivalului său democrat Joe Biden la prezidenţiale.

Cinci persoane şi-au pierdut viaţa în cursul acestui atac, printre care un poliţist ucis de manifestanţi şi o participantă la revoltă împuşcată de un agent. În plus, mai multe bombe artizanale au fost descoperite în vecinătatea Capitoliului, în apropiere de sediile Partidului Democrat şi Republican. Anchetele asupra faptelor cele mai grave continuă, a subliniat procurorul federal. La rândul său, fostul preşedinte a fost trimis în proces în faţa Senatului care îl va judeca în februarie pentru “incitare la insurecţie”. Săptămâni întregi, el a negat înfrângerea sa la prezidenţiale, prezentându-se împotriva tuturor evidenţelor ca o victimă a “fraudelor” masive. Înaintea asaltului, el s-a adresat partizanilor săi cerându-le să-şi arate “forţa”.

După violențele de la Capitoliu, fostul președinte american Donald Trump este acuzat de instigare la revoltă. Actul de acuzare împotriva lui Donald Trump a fost trimis Senatului. Asta înseamnă că procesul fostului președinte a început! Parlamentarii democraţi desemnaţi “procurori” în procedura de destituire a lui Donald Trump au transmis formal luni seară Senatului american actul său de acuzare, marcând deschiderea oficială a procesului istoric al fostului preşedinte pentru incitare la la revoltă, relatează AFP.