Mii de telefoane Android au fost infectate! Atac în sistemul bancar

Un nou virus a lovit sistemul bancar, de data aceasta pe telefoanele Android. Troianul Brokewell este extrem de periculos, având capacitatea de a golii conturile bancare. Odată ce este descărcat, acesta permite infractorilor cibernetici să acceseze datele personale și să preia controlul complet al telefonului. Victimele preferențiale sunt cei care folosesc Google ca motor de căutare.

Brokewell se disimulează sub identitatea unei noi actualizări a aplicației Chrome. După ce este descărcat, acesta le permite infractorilor să acceseze datele personale și să preia controlul complet al telefonului, ceea ce le-ar oferi acces la aplicațiile bancare. Capturile de ecran distribuite de către ThreatFabric, compania care a descoperit acest virus, arată cât de dificil este să detectezi acest tip de înșelătorie. Compania avertizează utilizatorii Android să fie vigilenți și să descarce actualizări numai din surse oficiale, cum ar fi magazinul Google Play.

Brokewell reprezintă o amenințare gravă pentru sectorul bancar, potrivit experților. Acest malware utilizează un atac de suprapunere, o tehnică comună utilizată în programele malware bancare pentru Android, pentru a captura datele de conectare ale utilizatorului.

„Odată ce datele de conectare sunt furate, infractorii pot iniția un atac de preluare a dispozitivului folosind funcții de control de la distanță”, avertizează analiștii ThreatFabric.

Odată ce este descărcat, Brokewell permite infractorilor să efectueze o serie de acțiuni, precum atingerea, tragerea și clicul pe anumite elemente. Fiind camuflat sub forma unei actualizări legitime pentru aplicația Chrome, utilizatorii pot fi înșelați să-l descarce. În contextul acestui virus, este crucial să vă asigurați că orice actualizare descărcată este sigură înainte de instalare.

Noua fraudă prin SMS

Utilizatorii de smartphone-uri cu sistem de operare Android ar trebui să fie extrem de atenți la mesajele pe care le primesc, deoarece hackerii au găsit o nouă modalitate de a-i înșela, astfel încât să le fure datele bancare.

Avertismentul a fost emis de experții de la Fox IT, care au descoperit că infractorii cibernetici trimit mesaje către telefoanele cu sistem de operare Android. Aceste mesaje sugerează că utilizatorul trebuie să autorizeze o plată mare.

Victima este apoi îndrumată să apeleze un număr de telefon, afirmându-se că acesta aparține băncii. În mesaj, infractorii cibernetici precizează că utilizatorul va confirma sau va refuza tranzacția în timpul apelului.

În plus, după apel, utilizatorii vor primi un alt mesaj care îi îndeamnă să descarce o versiune a unei aplicații antivirus. Scopul infractorilor este de a crea impresia că aceasta va oferi protecție. În mesaj, alături de aceste indicații, se găsește și un link de descărcare a presupusei aplicații antivirus.

Din păcate, atunci când utilizatorii apasă pe acest link, începe descărcarea unei aplicații care nu este, de fapt, un program antivirus. Este esențial ca utilizatorii să fie extrem de precauți și să nu descarce aplicații sau să furnizeze informații personale în urma unor mesaje sau apeluri suspecte.