Lucian Duţă consideră că măsura privind coplata în Sănătate ar fi bună dacă s-ar aplica doar sistemului privat, însă aceasta pune în pericol accesul pacienţilor la analize şi la specialişti.

”În principiu, măsura este corectă pentru că, până la urmă, vorbim de servicii medicale private, care au costurile lor, diferite de costurile din sistemul public. Pe de altă parte, atunci când accesezi fonduri publice, cum sunt cele de la Casa Naţională de Asigurări, statul trebuie să aibă grijă să protejeze, în primul rând, pacienţii. Situaţia în care ne aflăm astăzi, înainte de a se da această hotărâre de guven, este cea în care statul limitează coplata pe care o pot pune furnizorii de servicii medicale, atenţie, spitaliceşti mai ales. Hotărârea de guvern de azi se referă la posibilitatea introducerii coplăţii nu numai în legătură cu serviciile medicale spitaliceşti ci introduce posibilitatea şi ca furnizorii de servicii paraclinice, respectiv laboratoarele, să poată solicita coplata. Azi, când vorbim noi, dacă ne facem analize la laboratoare aflate în contract cu Casa de Asigurări, nu plătim nimic. Sunt gratuite, pentru că sunt bani publici. Este normal să-i dai acces pacientului să-şi facă seturi de analize măcar minimale, pentru ca atunci când se duce la consult medical să prezinte medicului o imagine cât mai corectă”, a declarat Lucian Duţă, potrivit Mediafax.

Acesta mai spune că în cazul în care guvernul va adopta actul normativ în forma actuală, toate laboratoarele, care sunt acum private, vor dori să obţină coplată, punând în pericol accesul pacienţilor la seturi minimale de analize.

”Ca să fie foarte clar, toate laboratoarele sunt private în România şi toate se vor înghesui acum să-şi pună coplată. Ce vor face oamenii care nu au cum să plătească această coplată pentru analize? Mai ales în rural, cu pensiile mici pe care le au bătrânii de acolo, cu amărâţii care sunt acolo, în momentul în care li se vor cere bani pentru nişte analize, vor renunţa. Se vor duce acasă şi vor alege să zacă în pat, în loc să se ducă la medic. Aceasta este aberaţia pe care vrea (guvernul – n.r.) să o introducă astăzi. Faptul că ar introduce coplată pentru serviciile spitaliceşti, dacă vrei să mergi la spitalul privat, e corect. Nu spune nimeni că acest lucru, în principiu, nu este corect. Dar nu şi când vrei să-l extinzi şi în zona de servicii medicale de bază. Pentru că ea (ministrul Sănătăţii Sorina Pintea – n.r.) vrea să le introducă inclusiv pentru serviciile de ambulatoriu. Adică, dacă vrei să te duci la un medic specialist, trebuie să plăteşti. Până acum nu trebuia să plăteşti, era gratuit. Cu alte cuvinte, dacă, de exemplu, medicul de familie te trimite să te vadă un cardiolog sau un gastroenterolog, trebuie să fii pregătit că vei plăti în plus. Acestea sunt cele două coordonate pe care doamna ministru (Sorina Pinte a- n.r.) nu le înţelege: că, practic, limitează accesul pacienţilor la servicii medicale. Adică, dacă n-ai bani nu ai unde să te tratezi decât, eventual, urgenţa la spital. Aici e gravitatea”, a mai declarat Lucian Duţă.

Măsura îi discriminează pe medicii de familie

”Circuitul pacientului la ora asta îl duce către medicul de familie, iar medicul de familie îi va spune ‘domnule, eu nu mă pot orienta, trebuie să te vadă un specialist şi atunci trebuie să plăteşti.’. Pacientul va spune, stai domle puţin, eu mă duc la un furnizor de servicii private – atenţie, că ambulatoriile sunt private la ora asta, nu mai sunt de stat – care e în contract cu banii public, dar, pe de altă parte va spune: eu am contract cu banii publici dar trebuie să mai dai nişte bani în plus. La fel se va întâmpla şi cu laboratoarele. Dacă ar limita măsura strict la servicii medicale spitaliceşti, ea este ok, dar nu o poţi extinze şi la ambulatorii şi la laboratoare. Pentru că, atunci, vine întrebarea logică, dar de ce nu şi la medicul de familie? Pentru că aceştia sunt furnizori privaţi de servicii medicale, nu sunt de stat. Or, creează în primul rând discriminare, pentru că nu-i lasă şi pe medicii de familie şi, apoi, cel mai grav lucru este că limitează accesul pacienţilor la servicii medicale de bază. (…) Noi nici nu avem infrastructura necesară pentru asemenea lucruri”, a conchis fostul şef CNAS.

Guvernul va adopta, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care prevede introducerea unei contribuţii personale pentru serviciile medicale private, potrivit ordinii de zi a şedinţei Executivului. Conform proiectului de act normativ, persoanele asigurate vor avea posibilitatea să acceseze servicii medicale aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic, la furnizorii privaţi, pentru care, din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se suportă tarifele decontate şi furnizorilor publici, iar asiguratul, cu acordul prealabil în scris, va plăti o contribuţie personală, care va fi cunoscută de la momentul accesării serviciului medical.