Melbourne esteal doilea oraş ca mărime din Australia, care se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, relatează AFP, citată de agerpres.

În această situația s-a ajuns după ce locuitorii au primit ordin să rămână în locuinţe timp de şase săptămâni după eşecul măsurilor implementate pentru prevenirea răspândirii virusului.

Totodată, statul Victoria, a cărui capitală este Melbourne, şi-a închis miercuri toate frontierele pentru protejarea celorlalte zone din Australia, ţară care până în prezent a reuşit să controleze epidemia de COVID-19.

Haos la graniță

Deși măsurile impuse de autorități sunt stricte, miercuri, un aflux de persoane la graniţa cu statul vecin New South Wales a suscitat îngrijorări cu privire la riscul de răspândire a virusului.

”Câteva cazuri din Victoria (pot) amplifica” situaţia ”într-o epidemie greu de controlat”, a declarat specialista în epidemiologie Mary-Louise McLaws pentru canalul ABC.

Premierul statului New South Wales, Gladys Berejiklian, a anunţat că două cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în Albury, oraş situat la graniţa cu statul Victoria.

În Melbourne, noile măsuri de izolare la domiciliu vor avea consecinţe economice grave şi se estimează că ar putea costa până la 1 miliard de dolari australieni (615 milioane de euro) pe săptămână.

De asemenea, autorităţile sunt îngrijorate cu privire la consecinţele asupra sănătăţii mintale a locuitorilor în timpul noilor restricţii, primele fiind ridicate în urmă cu doar câteva săptămâni.

Legat de restaurante şi cafenele, acestea vor putea servi doar în regim de take-away, în timp ce sălile de sport şi cinematografele sunt obligate să se închidă din nou.

Deși în alte țări locuitorii se revoltă din cauza restricțiilor, în Australia, aceștia par să susţină aceste noi măsuri.

„Izolarea era necesară, altfel numărul cazurilor nu ar fi scăzut”, a declarat pentru AFP unul dintre aceştia, Vani Kumar.

Autorităţile aşteaptă rezultatele unei campanii de depistare pe scară largă, desfăşurată în blocuri de locuinţe sociale unde trăiesc aproximativ 3.000 de persoane. Într-unul dintre aceste blocuri a apărut un focar epidemic, iar locuitorii au primit ordin sâmbătă să rămână în case lor timp de cinci zile.