Poliţia din Afganistan a confiscat patru tone de nitrat de sodiu, substanţă folosită la fabricarea de bombe şi dispozitive explozive improvizate, au anunţat luni oficiali afgani, captura fiind una din cele mai mari de acest fel în cei 19 ani de conflict, transmite luni Reuters.

Cantitatea de nitrat de sodiu a fost confiscată duminică la Kabul, dintr-un camion. Şoferul a fost arestat, în prezent având loc investigaţii, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Tariq Arian.

Alertă la Kabul

Guvernul nu a precizat care grupare militantă este responsabilă. În Afganistan operează talibani, Statul Islamic (SI) şi alte grupări militante, care au întreprins în ultimul timp atacuri majore în capitala Kabul şi în împrejurimile sale.

Nitratul de sodiu mai este folosit pentru îngrăşăminte şi conservanţi, dar în Afganistan este interzis de mai mulţi ani. Duminică, Directorul Naţional de Securitate (NDS) a anunţat că a arestat şapte membri ai SI în oraşul estic Jalalabad, inclusiv un bărbat despre care se crede că era responsabil cu plănuirea de atacuri cu bombe în zone urbane. Au fost confiscate veste cu explozivi, arme şi explozivi.

Negociatori ai guvernului afgan şi ai talibanilor se întâlnesc din 12 septembrie la Doha în speranţa convenirii încetării focului, precum şi a găsirii unui acord de împărţire a puterii. Ei s-au împotmolit însă în proceduri, chiar înainte de a discuta agenda. În pofida negocierilor, violenţele s-au intensificat, iar talibanii au respins apelurile la o încetare a focului.

Sâmbătă, luptători talibani au lansat atacuri în provincia centrală Bamiyan, în cele mai sângeroase ciocniri din regiune, considerată una din cele mai sigure din ţară, în cei 19 ani de conflict.

Luptele au continuat timp de două zile, soldându-se cu nouă poliţişti ucişi şi pierderi grele în rândul talibanilor, a declarat Latif Azimi, purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei.

Potrivit unui comunicat al talibanilor, luptătorii lor au ucis 30 de membri de comando afgani în timpul ciocnirilor cu un convoi al forţelor de securitate.