Alertă alimentară în România! Aveți grijă ce ulei de măsline cumpărați

Alertă alimentară! A fost emisă o alertă alimentară în Europa din cauza uleiului de măsline provenit din Creta. Autoritățile române au reținut o cantitate mare de ulei de măsline și au descoperit că era contrafăcut.

Uleiul de măsline conține o cantitate foarte mare dintr-un pesticid interzis în Uniunea Europeană (UE). Lotul de ulei de măsline extravirgin ajuns în România a plecat din Creta. Deocamdată, nu se știe dacă falsificarea s-a făcut în Creta sau pe piața românească.

În urma analizelor efectuate, a fost detectat și pesticidul periculos. Pesticidul descoperit în uleiul de măsline depășea limitele admise într-o măsură semnificativă, ceea ce a condus la retragerea produsului din supermarketurile.

Se crede că unele persoane vor să strice imaginea produselor grecești

Priamos Ieronymakis, consilierul regional delegat pentru sectorul agricol, a anunțat la Radio Creta că asemenea situații creează îngrijorare. În cadrul intervenției sale, a vorbit despre „jocurile” care ar urmări să aducă prejudicii produsului renumit pe piața europeană. Există posibilitatea ca uleiul de măsline să fi fost falsificat după ce lotul a părăsit Creta.

A luat în considerare posibilitatea ca alte entități cu interese divergente să încerce să compromită imaginea produsului. El a subliniat necesitatea unei anchete din partea Ministerului Dezvoltării Agricole din Grecia pentru a soluționa această problemă și pentru a răspunde întrebărilor potențiale.

ANSVSA a emis o alertă alimentară, zilele trecute

Recent, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis o alertă alimentară pentru un produs comercializat în rețeaua de magazine Mega Image.

Produsul în cauză este „Gaea, Ulei de Măsline extravirgin pentru salată 500ml”, având numărul de lot L4009 și data de expirare iulie 2025. Retragerea acestui produs a fost deja efectuată din magazinele Mega Image, la cererea furnizorului.

ulei mega image
SURSA FOTO: ANSVSA

Motivul acestei retrageri este prezența pesticidului „clorpirifos” într-un alt lot al aceluiași produs, ceea ce a determinat rechemarea întregii game din precauție împotriva contaminării încrucișate. Este important de menționat că în lotul L4009, cu termenul de valabilitate iulie 2025, nu s-a detectat niciun pesticid „clorpirifos”. Din măsură de precauție, produsul a fost retras de pe piață.

Consumatorii care au achiziționat acest produs de la Mega Image sunt îndemnați să nu-l consume și să-l distrugă sau să-l returneze la magazinele de unde l-au cumpărat. Pentru a primi restituirea banilor, este necesară prezentarea bonului fiscal.

Este crucial ca toți consumatorii care au cumpărat acest produs să urmeze aceste recomandări pentru a evita riscurile asociate consumului unui produs potențial contaminat. Termenul limită pentru returnarea acestui produs este 24 mai 2024.