Uleiul de palmier, atât de popular în întreaga lume, este unul dintre cele mai nocive pentru întreaga planetă. El se regăsește în magazine dar și în produsele de îngrijire personală sau cosmetice. Cei de la BBC au arătat pe larg efectele negative ale uleiului de palmier asupra vieții noastre și asupra climei.

Uleiul de palmier se poate afla în gelul de duș, șamponul, pasta de dinți sau chiar în lipstick. Nu lipsește însă nici din produsele alimentare. Este cazul pâinii, a ciocolatei sau chiar pizza. Inclusiv Nutella conține ulei de palmier. Un borcan de 350 de grame conține 22% din acest tip de ulei.

BBC a explicat că producătorii au ales acum să introducă acum acest produs, dar sub alte denumiri. Inclusiv Uniunea Europeană a luat atitudine în 2014. Atunci, s-a dat o directivă europeană prin care producătorii erau obligați să redacteze etichetele produselor astfel încât să fie cât mai transparenți în ceea ce privește conținutul uleiului de palmier. Cu toate acestea, ea nu nu se aplica și în cazul produselor cosmetice sau de îngrijire personală.

Care este problema utilizării uleiului de palmier

Producătorii aleg să folosească uleiul de palmier pentru că nu conține grăsimi trans, are un grad de topire foarte mare și este ieftin.

Conform materialului realizat de BBC, problema în sine nu este uleiul propriu-zis, ci faptul că procesul prin care se produce uleiul de palmier este nociv. Uleiul de palmier este asociat cu defrișarea pădurilor tropicale, pentru că în aceste medii cresc palmierii. Defrișarea înseamnă distrugerea mediului de viață pentru multe dintre animalele sălbatice. Astfel, rând pe rând, unele animale ajung pe lista speciilor pe cale de dispariție. În plus, în 2016, ONG-ul Amnesty International i-a acuzat pe producătorii de ulei de palmier că exploatează minori în vârstă de 8 ani, implicându-i în muncile aferente producției acestui tip de ulei.

Sursă foto: Dreamstime