Producţia de ulei de palmier va evolua pozitiv pe măsură ce vor dispărea efectele fenomenului meteo El Nino, care a redus producţia în acest an, susţine analistul James Fry, transmite Reuters. 

Creşterea producţiei de ulei de palmier ar putea avea efect şi asupra preţurilor, care miercuri au atins cea mai ridicată valoare din ultimele cinci luni. 

"Revenirea din prima jumătate a lui 2017 va compensa aproape în întregime colapsul din prima jumătate a acestui an", a declarat joi James Fry, preşedintele firmei de consultanţă LMC International. De asemenea, Fry prognozează că preţul uleiului de palmier va ajunge la 650 de dolari pe tonă în lunile noiembrie şi decembrie, pentru ca ulterior să scadă până la 550 dolari pe tonă în cursul anului viitor. 

În acest an, producţia de ulei de palmier a fost afectată de fenomenul El Nino, o încălzire a apelor din estul Oceanului Pacific care aduce vreme uscată în Asia de Sud-Est şi reduce producţia de ulei de palmier din Indonezia şi Malaezia, primii doi producători mondiali. 

Uleiul de palmier este utilizat de mult timp la gătit în unele părţi ale lumii precum Africa şi Brazilia şi în prezent este utilizat într-o gamă largă de produse alimentare precum dulciuri, îngheţată, aluat pentru pizza şi unt de arahide. 

AGERPRES