Într-un interviu acordat pentru Gândul, Medicul chirurg Mihai Ionescu, specializat în chirurgia obezității a vorbit despre efectele unei diete bogate în produse de tip fast food. Mai exact, acesta explică ce se întâmplă în organismul celor care consumă fast food și cum dezechilibrează acestea sănătatea.

Potrivit acestuia, acest tip de mâncare conține grăsimi, sare, dar și zahăr, fără a avea nutrienți necesari organismului precum fibre sau minerale. Pe de altă parte, medicul subliniază faptul că această mâncare este foarte atractivă pentru copii, din cauza gustului, dar și a prețului.

“Mâncarea de tip fast-food sau junk food este un termen generic pentru toate tipurile de alimente care sunt bogate în energie, deoarece conțin o mulțime de grăsimi, sare si zahăr, dar sunt relativ scăzute în alți nutrienți importanți precum proteine, fibre, vitamine și minerale.

Cu toate acestea, mancarea de tip fast-food este extrem de atractivă pentru majoritatea copiilor din cauza gustului, a prețului comparativ mai mic și a comodității (nu necesită preparare sau gătit). Astfel ea pare atractivă deoarece copiii nu înțeleg în mod obișnuit felul în care acest tip de mâncare le afectează negativ sănătatea lor”, spune medicul Mihai Ionescu.

Adevărul despre mâncarea de tip fast food

Medicul susține că atunci când mâncarea de acest tip este consumată des poate duce la probleme pe termen lung precum obezitate, dar și stimă de sine și boli cronice pe termen lung.

El a mai adăugat că o singură masă poate adăuga până la 300 de calori în aportul zilnic atât în cazul adolescenților cât și a copiilor mici. Mihai Ionescu a mai subliniat faptul că aceste produse conțin și coloranți alimentari periculoși, dar și grăsimi deloc sănătoase.

“Consumul des de junk food duce la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi obezitatea, probleme emoționale și de stimă de sine și boli cronice pe termen lung. O singură masă fast-food ar putea adăuga 160 și 310 kilocalorii în plus la aportul caloric zilnic pentru adolescenți și, respectiv, pentru copiii mai mici.

Lipsa vitaminelor precum A, C și a mineralelor precum magneziul și calciul predispune la dezvoltarea bolilor de deficit mineral și a osteoporozei, precum și a cariilor dentare datorită aportului mai mare de zahăr.

Prezența agenților coloranți alimentari periculoși și / sau a grăsimilor trans nesănătoase în multe produse de tip fast-food și problemele legate de siguranța preparării alimentelor complică adesea problema”, adaugă medicul chirurg Mihai Ionescu.

Bolile care pot apărea dn cauza alimentației de tip fast food 

În ceea ce privește bolile care pot apărea în cazul persoanelor care consumă alimente de tip fast-food, potrivit medicului, cei care le consumă de mai mutl de trei ori pe săptămână se pot confrunta cu tulburări atopice.

Mai exact, este vorba despre boli precum astmul, rinita sau eczemele. Totodată, se constată și o scădere a abilităților de matematică și citire spre deosebire de copiii care nu consumă acest tip de mâncare.

„Sunt boli precum astmul, eczemele sau rinita, în timp ce severitatea astmului este cu aproape 40% mai mare la adolescenți și mai mult de 25% la copiii mai mici.

Consumul de junk food de 4-6 ori pe săptămână duce la scăderea abilităților de matematică și citire în comparație cu copiii care nu au mâncat atât de mult junk food”, explică medicul.

O altă problemă evidențiată de specialist o reprezintă constipația. Potrivit medicului, consumul ridicat de calorii, grăsimi, zaharuri în mesele repetate modifică dorințele alimentare ale copilului și face mai puțin probabil ca acesta să mănânce fibre, fructe, lapte și legume, ducând la o astfel de situație.

În același timp, medicul Mihai Ionescu subliniază faptul că mâncarea de tip “fast-food” poate reduce performanțe academice, în contextul în care nivelurile ridicate de zahăr urmate de scăderea bruscă a glicemiei, ce duce la niveluri scăzute de concentrare, fac dificilă îndeplinirea sarcinilor care necesită perioade îndelungate de atenție concentrată.

Totodată, medicul a mai subliniat faptul că fluctuațiile zahărului din sânge pot duce, de asemenea, la schimbări ale dispoziției și lipsa de vigilență, reducând participarea la clasă.

Obezitate poate duce la depresie, care afectează aprametrii de creștere și dezvoltare, prezentând în acelșai timp un risc mai mare la suicid.

„Obezitatea poate duce la scăderea stimei de sine și la depresie. Unii copii care mănâncă junk food sunt expuși riscului de a dezvolta depresie chiar și fără obezitate. La rândul său, depresia afectează parametrii de creștere și dezvoltare, performanța academică și relațiile sociale. De asemenea, rezultă un risc mai mare de sinucidere”, explică specialistul.

În ceea ce privește elementele care lipsesc din alimentele de tip fast-food, potrivit medicului, este vorba despre acizii grași esențiali. Ei sunt necesari pentru fabricarea membranelor celulare, dar și pentru creier și retină. Potrivit medicului, lipsa acestor nutrienți este asociată cu un comportament antisocial crescut și poate cu hiperactivitate.

„Aceștia includ acizii grași polinesaturați omega-3 și omega-6 care nu pot fi produși în organism, dar sunt esențiali pentru fabricarea membranelor celulare și sunt, de asemenea, necesari în concentrații mari în creier și retină. Lipsa unor astfel de nutrienți este considerată a fi asociată cu un comportament antisocial crescut și poate cu hiperactivitate, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra acest lucru”, mai explică medicul chirurg Mihai Ionescu.