La iceputul acestui an, Ordonanta guvernamentala (OUG nr. 217%1999) care reglementeaza impozitarea profitului societatilor comerciale a fost primita ca un pas important i fata fiscului. Impozitul pe profit iregistra o scadere importanta, de la 38% la 25%; mai mult, exportatorii au primit un balon de oxigen prin reducerea impozitului pe profitul obtinut din productia destinata exportului.
Cu doua luni de zile iainte de alegeri, aceste avantaje apar ca insuficient de atractive pentru dezvoltarea mediului de afaceri prezent i contabilitatea oficiala. Cel putin asa au gindit senatorii, cind au luat i discutie ordonanta nr. 217. Ordonanta a trecut, dar cu modificari de esenta: cota de impozitare a profitului a fost coborita la 20%, cea care vizeaza sumele aferente majorarii capitalului social la 5%, de la 10%.
Pentru a deveni lege si a-si produce efectele i forma adoptata de senatori, actul normativ trebuie sa iasa sub aceeasi forma si din Camera Deputatilor. Este greu de spus acum cum va arata Ordonanta dupa ce va fi dezbatuta de deputati. De asemenea, este greu de anticipat momentul i care legea de aprobare a ordonantei va intra i vigoare.
Ceea ce se stie sigur este ca itre senatori si guvernanti exista puncte de vedere divergente. Respectarea angajamentelor asumate fata de organismele financiare externe presupune restringerea cheltuielilor bugetare, pe fondul mentinerii aceluiasi nivel prognozat al veniturilor. Or, o diminuare a acestora din urma risca sa compromita itregul program la care s-au angajat autoritatile romine. Apoi, i conditiile i care deputatii vor avea o viziune comuna (i plenul sedintelor sau la mediere) cu cea a senatorilor, exista riscul ca legea sa nu aiba viata lunga, chiar i situatia i care efectele asupra bugetului s-ar produce nu i acest an, ci i 2001. Ca va fi guvernul actual sau cel de dupa alegeri pus i situatia de a icropi un nou buget pentru anul viitor, situatia va fi aceeasi: resurse slabe pentru alimentarea aparatului bugetar.