Preşedintele PNL, Ludovic Orban a vorbit despre strategia premierului Florin Cîțu pentru a câștiga șefia PNL. Mai exact, acesta susține că el dorește să atragă de partea lui preşedinţi de filiale judeţene, mulţi preşedinţi proaspăt aleşi care se gândesc la patru ani de mandat, fiind ajutați chiar de el.

„Strategia domnului Cîţu a fost să atragă de partea lui preşedinţi de filiale judeţene, mulţi preşedinţi proaspăt aleşi care se gândesc la patru ani de mandat şi care probabil au preferat să spună că sunt de partea premierului. (…) 30-31 din 48 (de preşedinţi de filiale de partea lui Cîţu – n.r.).

Este un avantaj competitiv, pe care nu îl neg. Preşedinţii au o influenţă în formarea delegaţiilor şi se implică în încercarea de a-i convinge pe delegaţii care vin la congres să împărtăşească opţiunea pe care o au ei, dar nu este neapărat relevant”, a declarat Ludovic Orban luni seară, la TVR1.

Pe de altă parte, liderul PNL susține că delegaţii care vor participa la congres sunt stabiliţi de Colegiul Director Judeţean, dar a subliniat că nici acest organism şi nici preşedintele de filială nu pot să dea delegaţilor un mandat imperativ de susţinere a unui candidat. „Fiecare delegat la congres votează liber”, a spus Orban.

Ludovic Orban vrea să fie premier din nou

Deși Florin Cîțu a captat mai mulți susținători, Ludovic Orban este sigur pe reușita sa. Liderul Camerei Deputaților anunță că va câștiga alegerile din PNL cu liberalii alături de el și nu în spatele său.

„Voi câştiga alegerile… cu membrii PNL alături de mine, nu în spatele meu”, a răspuns Orban, întrebat dacă va demisiona din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor dacă va pierde alegerile interne.

Întrebat dacă ar reveni premier în cazul în care va câștiga alegerile, Ludovic Orban nu neagă această posibilitate, precizând că deciziile vor fi luate în cadrul congresului.

„Este posibil. Sigur că orice decizie ulterioară congresului va fi luată în forurile statutare ale PNL, în discuţie cu partenerii de coaliţie şi cu consultarea preşedintelui României, cu care PNL se află într-un parteneriat foarte strâns”, a spus Orban.

În același timp, el a subliniat faptul că de când PNL-ul a preluat guvernarea, a avut un scor constant de 26-27%, însă a admis că în prezent partidul se află pe un trend descendent. El a menținoat că oamenii aveau alte așteptări pe care se așteptau ca liberalii să le realizeze, acesta fiind motivul principal pentru scăderea în sondaje.

„Este adevărat că există un trend descendent, care a fost mai puţin declanşat de competiţia în sine, cât de diferitele lucruri, dezvăluiri care au apărut despre persoana prim-ministrului şi datorită unor declaraţii contondente, care nu-şi aveau locul în această competiţie internă. Plus că există într-adevăr o aşteptare din partea oamenilor să se întâmple nişte lucruri pe care noi ne-am angajat că le realizăm”, a mai afirmat Ludovic Orban.