UPDATE: Rezultate preliminare alegeri prezidențiale 2020. La ora 21:00 prezența la vot – 52,47%.

Watch-Dog prezintă primele rezultate after-poll. Maia Sandu: 54,7%, Igor Dodon – 45,3%. Sondajul nu include voturi din diaspora, care în trecut s-au dus masiv spre candidatul pro-europen. Potrivit exit-poll-ului realizat de Intellect Group” în colaborarea cu asociaţia SPERO, cu date doar din Republica Moldova, procentele arată altfel: Maia Sandu – 54,8% Igor Dodon – 45,2%.

La ora 21:00 s-au închis secțiile de votare din Republica Moldova, însă rămân unele deschise din străinătate. Conform ultimelor date prezentate de Comisia Electorală Centrală, moldovenii sunt mai activi în turul al doilea al scrutinului prezidențial decât pe 1 noiembrie 2020.

Al doilea tur este organizat după ce niciunul dintre cei opt candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit 50 +1 din voturile valabil exprimate în primul tur.

Astfel, în lupta pentru cea mai importantă funcţie politică de la Chişinău se află candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi actualul preşedinte, Igor Dodon, care s-a înscris în cursa electorală ca independent, având susţinerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

Trimisul special al Agerpres, Cristian Lupașcu spune că buletinele de vot au fost epuizate la încă două secţii de votare din străinătate înainte de închiderea oficială a acestora, a anunţat Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova duminică seară.

Oficialii CEC susţin că s-au închis, ca urmare a epuizării numărului de buletine, secţiile de votare de la Londra (Marea Britanie) şi Montreuil (Franţa). Și în secția de votare deschisă în Frankfurt au fost epuizate buletinele de vot, înainte de ora oficială pentru închiderea urnelor. În plus, aceasta a fost închisă timp de o oră din cauza unei alerte cu bombă. Potrivit sursei citate, în urma anchetei autorităţilor germane, alerta a fost falsă, iar procesul de votare a fost reluat.

Până la ora 20:00, la secţiile de votare din străinătate au votat peste 240.000 de alegători, cu aproape 90.000 mai mult decât în primul tur.

Prezența la vot la ora 18:00 era de aproximativ 45%

Prezenţa la vot la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova era duminică la ora 18:00 de aproximativ 45%, a declarat, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban.

Potrivit acestuia, până la 18:00, au participat la alegeri peste 1.476.951 alegători, cu peste 300.000 mai mult decât în primul tur de scrutin, când au fost, la aceeaşi oră, 1.163.468 alegători.

În secţiile de votare din Republica Moldova au votat peste 1.273.000 de alegători alegători, în timp ce la secţiile de votare din străinătate au votat peste 209.450 de cetăţeni moldoveni.

La secţiile de votare rezervate cetăţenilor din Transnistria a votat, până la aceeaşi oră, aproximativ 29.570 de persoane, dublu faţă de primul tur de scrutin.

În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova se confruntă candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi actualul preşedinte, Igor Dodon, care s-a înscris în cursa electorală ca independent, având susţinerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

În primul tur, desfăşurat pe 1 noiembrie, Maia Sandu a obţinut 36,16% din voturi, iar Igor Dodon 32,61%.