Alegeri locale în Republica Moldova. Alegeri pentru Consiliul Municipal Bălți

Alegeri locale în Republica Moldova. Partidul Politic „Partidul Nostru” a acumulat 24,77% (9148) din voturi în cadrul alegerilor pentru Consiliul Municipal Bălți, potrivit rezultatelor preliminare, transmite agenția de presă IPN.

  • locul doi: Partidul Socialiștilor (22,13%);
  • locul trei: Partidul Acțiune și Solidaritate (13,59%);
  • locul patru: Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” (10,98%);
  • locul cinci: Partidul Politic „Partidul Schimbării” (6,69%);
  • locul șase: Partidul Politic „Renaștere” (5,10%);
  • locul șapte: Partidul Comuniștilor (3,91%);
  • alte 11 formațiuni și candidați independenți au acumulat sub 3%.

Ion Ceban a devenit noul primar al Chișinăului

Ion Ceban a devenit noul primar al Chișinăului. A candidat din partea Mișcării Alternativa Națională (MAN). A obținut 50,62% din voturi (132 802 voturi) în cadrul alegerilor locale care au avut loc duminică, 5 noiembrie 2023. Și-a revendicat victoria din primul tur al alegerilor.

Potrivit informațiilor de pe site-ul oficial al Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, în cadrul Consiliului Municipal Chișinău, cele mai multe locuri au fost ocupate de consilierii din echipa lui Ion Ceban. MAN a fost votat de 33,10% dintre votanți. Pe locul doi este Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) (32,88%), PSRM (9,64%), PCRM (4,46%), Partidul Renaștere (PR) (2,64%) și Platforma DA (2,55%).

MAN și PAS ar urma să aibă câte 20 de mandate în cadrul Consiliului Municipal Chișinău, PSRM șase mandate, PCRM două mandate, PR un mandat, Platforma DA un mandat.

În jurul orei 10:00, Ion Ceban i-a anunțat pe cetățenii moldoveni că se îndreaptă spre Primăria Municipiului Chișinău.

„M-am pornit la muncă. Mulțumesc echipei extraordinare pentru dedicație și implicare, familiei pentru răbdare și Dvs fiecăruia – pentru încredere! Continuăm să dezvoltam Chișinăul, împreună!”, a scris el pe rețelele sociale.

Ion Ceban: „Au fost multe încercări de a frauda alegerile în folosul partidului de guvernare”

În jurul orei 08:00, Ion Ceban a zis că „au fost manipulări, trişări şi multe încercări de a frauda alegerile în folosul partidului de la guvernare.” „A fost cel mai lung proces de numărare al voturilor din toate scrutinele din ultimii ani”, a recunoscut el.

„Conform datelor preliminare – MAN a câştigat în Chişinău. Aduc sincere mulţumiri tuturor locuitorilor, în numele meu şi al echipei. Au fost manipulări, trişări şi multe încercări de a frauda alegerile, în folosul partidului de la guvernare. A fost cel mai lung proces de numărare al voturilor, din toate scrutinele din ultimii ani.

După calculele noastre, minim 51% din voturile exprimate în municipiu, trebuiau să fie pentru Primarul General şi 34% – pentru MAN în CMC. Vom publica toate procesele verbale. Muncim şi la această oră şi mulţumesc reprezentanţilor MAN, prezenţi la secţiile de votare, care au monitorizat procesul electoral şi cel de numărare al voturilor”, a scris, luni dimineaţa, Ion Ceban pe contul lui de Facebook.