Alcatel-Lucent lansează azi o nouă soluţie, denumită CloudBand, care reuneşte puterea de calcul şi flexibilitatea specifice cloud cu fiabilitatea şi securitatea reţelelor de comunicaţii. CloudBand stă la baza unei noi game de servicii de tip “cloud pentru reţele” care le va permite furnizorilor de servicii de comunicaţii să folosească beneficiile oferite de cloud în reţelele şi în propriile operaţiuni de business şi le va permite în acelaşi timp o poziţionare ideală pentru a oferi o nouă gamă de servicii cloud de înaltă performanţă companiilor şi consumatorilor.

Modelul public cloud a transformat modul în care accesăm aplicaţiile şi în care folosim puterea de calcul şi stocare a datelor. Aplicaţiile şi datele sunt acum accesate prin intermediul Internetului dintr-un centru de stocare a datelor. Totuşi, unele servicii, depind de un anume nivel de calitate şi performanţă pe care clould-ul public nu îl poate oferi.

Un studiu recent realizat de Alcatel-Lucent în companii pe un eşantion reprezentativ de aproximativ 3500 de persoane de decizie în domeniul IT a relevat faptul că cele mai importante două probleme în ceea ce priveşte cloud sunt perfomanţa şi securitatea. CloudBand răspunde acestor două probleme principale bazându-se pe atuurile unice ale furnizorilor de servicii de comunicaţii pentru a crea serviciile  "business cloud" oferite prin intermediul reţelelor de comunicaţii sigure, fiabile şi performante ale acestora. Acest nou nivel de servicii asigură latenţă mai mică, control mai bun al lăţimii de bandă şi posibilitatea garantării calităţii serviciilor. Toate aceste beneficii sunt necesare pentru a răspunde nevoii riguroase de performanţă exprimată de consumatori şi companii.

CloudBand este compus din două elemente distincte: Sistemul de management CloudBand– care asigură orchestrarea şi optimizarea serviciilor între cloud şi reţelele de comunicaţii şi Nodul CloudBand – care asigură calcul, hardware de stocare şi reţea şi aplicaţiile asociate pentru a găzdui o gamă largă de servicii cloud. CloudBand va fi disponibil pentru implementare în prima jumătate a anului 2012.

Dezvoltarea cloud-ului pentru operatori

CloudBand îi va ajuta pe furnizorii de servicii de comunicaţii să ofere servicii de reţea din cloud.  Adoptând un nou model de business de tip cloud, furnizorii de servicii vor putea oferta şi livra noi servicii către clienţi într-un ritm mai rapid, cu o mai bună calitate a serviciilor şi cu un cost mai redus. Utilizând CloudBand, furnizorii de servicii pot ‘virtualiza’ multe dintre elementele critice din reţelele lor convertindu-le în programe soft care sunt stocate pe servere în cloud şi accesate la cerere, în funcţie de nevoi, pentru a răspunde tipurilor de utilizare specifice în funcţie de tipologia clienţilor.

Instalarea unor echipamente speciale pentru fiecare serviciu de comunicaţii, precum SMS sau video, nu va mai da bătăi de cap operatorilor. Operatorii vor putea de acum să folosească cloud-ul pentru operatori pentru a răspunde acestei nevoi. Această abordare le oferă furnizorilor de servicii un grad enorm de ‘elasticitate’ care se traduce prin faptul că îşi pot extinde sau reduce anumite elemente din mixul de servicii în funcţie de cererea existentă pe piaţă. În plus, ei vor putea testa noi servicii fără a fi nevoie de investiţii masive, ceea ce le va permite să evolueze de la mic la mare, în funcţie de nevoi.

Cea mai mare provocare în transformarea cloud-ului pentru operatori în realitate este reunirea avantajelor specifice calculului şi cele specifice reţelelor de comunicaţii. CloudBand, care conţine caracteristici bazate pe algoritmi avansaţi dezvoltaţi de către Laboratoarele Bell, orchestrează reţeaua, elementele de calcul şi de stocare de date distribuite în reţea. Această abordare dă naştere unui mod de livrare a serviciilor unic, extrem de puternic şi flexibil, eliminând nevoia de echipamente dedicate fiecărui serviciu oferit clienţilor. Mai mult, această capacitate de orchestrare poate fi extinsă dincolo de reţeaua furnizorului de servicii pentru a permite gestionarea accesului la o gamă largă de cloud publice sau private.