Dupa ce timp de zece ani numarul de stupi a scazut constant ajungand de la 1,4 milioane in 1989 la 614.000 in 1999, in ultimii trei ani se poate spune ca apicultura s-a relansat. Pretul de achizitie care a crescut in dolari de trei ori este principalul motiv care sta la baza sporirii cu 30 la suta a efectivelor in numai trei ani. „Daca in 1999 cumparam mierea poliflora cu 0,6 dolari kilogramul, anul trecut pretul mediu oferit a fost de doi dolari. Acest salt a fost posibil in conditiile in care mierea din China, important furnizor pentru Occident, a fost refuzata din cauza continutului de antibioticesi reziduuri de pesticide. In aceasta conjunctura de piata Romania a devenit un furnizor important”, spune Cristian Banica, presedintele Asociatiei „Mierea Romaneasca”, asociatia comerciantilor de miere din Romania. Pe langa aceste conditii de piata favorabile, pretul de achizitie al mierii a crescutsi o data ce au luat fiinta societati private de achizitiesi procesare de miere. „Marea majoritate a apicultorilor sunt membrii Asociatiei Crescatorilor de Albine, dar in ultimii ani cantitatea de miere care ni s-a predat a scazut constant. Comerciantii aparuti isi permit sa ofere un pret de achizitie mai mare, neavand cheltuielile noastre. La numarul mare de angajati pe care ii avem se adaugasi transportul. Punctul de procesare este in Bucuresti, deci inclusiv mierea de la Satu Mare trebuie sa ajunga aici”, spune Eugen Zorici, presedinte Asociatia Crescatorilor de Albine. Cresterile de pret au mai fost determinatesi de o productie mai mica inregistrata in acesti ultimi trei ani. „Datele prezentate de autoritati sunt eronate. Spre exemplu, anul trecut in statistica apar circa 13.000 tone, dar nu cred ca au fost produse mai mult de 7.500 tone. Totusi se constata o crestere a productiei pe stup”, spune Eugen Zorici. Data fiind cererea deosebit de mare de care se bucura mierea in ultimul timp, anul acesta a fost constituita Asociatia „Mierea Romaneasca”, asociatie ce reuneste majoritatea comerciantilorsi exportatorilor. „Legislatia Uniunii Europene in ceea ce priveste calitatea mierii este deosebit de severa, dovada embargoul impus Chinei. Cumsi la unele cantitati din Romania au fost semnalate probleme privind continutul de antibiotice noi, exportatorii, am considerat ca se impune crearea unei asociatii care sa poata impune apicultorilor respectarea standardelor de calitate. Mai ales ca ni s-a sugerat un posibil embargo daca nu se renunta la folosirea antibioticelor”, precizeaza Cristian Banica. In aceasta situatie s-ar pierde venituri anuale de 25, 30 milioane de dolari. Potrivit unor estimari, peste 50 la suta din mierea romaneasca are un continut de antibiotice mai mare decat limita admisa in Uniunea Europeana. „In Romania exista trei laboratoare pentru astfel de analize. In aceste conditii, pe langa costurile legate de analizele in sine, mai trebuie adaugat transportulsi timpul care se pierde pe aceasta ruta”, spune Cristian Banica. In aceste conditii, comerciantii vor sa introduca un nou sistem de plata. In momentul achizitiei se achita 70 la suta din valoare, urmand ca restul sa se incaseze numai dupa efectuarea analizelor de laborator.
Din pacate, pretul deosebit de mare la care s-a ajuns in ultimii ani a dus la o crestere alarmanta a cazurilor de falsificare a mierii. „Apicultorul este tentat sa falsifice mierea. Cea mai folosita metoda are la baza hranirea albinelor cu un sirop obtinut din zahar. „Albinele se hranesc cu un sirop din care rezulta o miere considerata falsa, intrucat nu are caracteristicile mierii naturale. Cum pretul unui kilogram de zahar este 15.000 lei, iar al unuia de miere 100.000 lei, tentatia este deosebit de mare”, spune Cristian Banica.