În plus, Xia Bin a apreciat că anul viitor China are nevoie de o politică fiscală ‘foarte proactivă’ pentru a stimula cererea internă, pe fondul slăbirii economiilor occidentale.

‘Economia americană nu va fi într-o stare foarte bună anul viitor, iar Europa va fi într-o stare şi mai proastă, ceea ce înseamnă că cererea externă pentru exporturile chineze va fi la un nivel scăzut. Nu putem exclude posibilitatea unui deficit comercial’, a declarat Xia Bin. ‘Pentru a creşte cererea internă, politica fiscală trebuie să fie foarte proactivă, reformarea sistemului de taxe ar trebui accelerată, iar salariile ar trebui majorate pentru a stimula consumul’, a adăugat consilierul Băncii Centrale Chineze.

În luna octombrie 2011, balanţa comercială a Chinei a înregistrat un excedent de 17 miliarde de dolari, în condiţiile în care importurile chineze au crescut cu 28,7%, iar exporturile au crescut cu 15,9%, cel mai scăzut avans din ultimele luni. Guvernul de la Beijing se aşteaptă pe ansamblul anului 2011 la un excedent al balanţei comerciale de 150 miliarde de dolari, în scădere faţă de 183 de miliarde de dolari în 2010, anul acesta urmând să fie al treilea an consecutiv de scădere a excedentului balanţei comerciale.

În pofida încetinirii cererii occidentale, Xia Bin a estimat că economia chineză va înregistra o creştere de peste 9% în acest an urmând ca în 2012 să înregistreze un avans cuprins între 8 şi 9%.

Recent, Banca centrală a Chinei a relaxat condiţiile de creditare pentru a ajuta firmele mici şi a promis, de asemenea, să modifice politica monetară dacă va fi nevoie să sprijine creşterea economică, care în al doilea trimestru al acestui an a încetinit la 9,1%, cel mai scăzut ritm de creştere economică înregistrat de China în ultimii doi ani.

Te-ar putea interesa și: