Ajutor financiar de 40.000 de euro – 50.000 de euro pentru fermierii români

Ajutor financiar pentru fermieri. În acest an, fermierii români care doresc să-și extindă activitățile, fie în zonele rurale, fie în cele urbane, vor putea accesa două programe de finanțare: Start-Up Nation și Femeia Antreprenor.

Aceste programe naționale nu sunt create exclusiv pentru fermieri. Totuși, ele oferă alternative solide la submăsura 6.2 din PNDR 2014-2020, ce. se concentra pe investițiile non-agricole în zonele rurale.

La momentul actual, se estimează că Femeia Antreprenor va oferi finanțare de până la 200.000 lei pe beneficiar. Start-Up Nation va acorda 250.000 lei per beneficiar. Cele două programe de finanțare vor implica un nivel mai redus de cofinanțare comparativ cu liniile de finanțare din cadrul Planului Național Strategic, cu care fermierii români sunt familiarizați.

În acest an, sunt anunțate două oportunități noi de finanțare, pe lângă finanțările agricole tradiționale cunoscute: cea de-a patra ediție a programului Start-Up Nation și a doua ediție a programului Femeia Antreprenor, ambele având ca posibilă dată de începere jumătatea lunii mai.

Aceste programe sunt considerate alternative la măsura 6.2, având în vedere investițiile mici în spațiul rural, de până la 40.000 de euro sau 50.000 de euro, cu cofinanțări mai reduse de 10% sau 15% comparativ cu liniile agricole actuale. Fermierii interesați de diversificarea activităților sau de începerea unei afaceri non-agricole pot accesa aceste programe.

Protest al agricultorilor, proteste fermieri agricultori
Protestele fermierilor din România / SURSA FOTO: Inquam Photos, Cornel Putan

Vor fi finanțate cel puțin 1.000 de proiecte

Ajutor financiar pentru fermieri. Cele două programe de finanțare vor permite înființarea unor unități mici de procesare alimentară, un segment absent în finanțările tradiționale din agricultură. Se referă la mici fabrici pentru procesarea laptelui, a fructelor, brutării, cofetării și altele.

Pot fi dezvoltate atât în mediul rural, cât și în cel urban, fără restricții. Vor fi finanțate cel puțin 1.000 de proiecte pentru Femeia Antreprenor. Va fi un număr mai mare pentru Start-Up Nation.

„Este un moment important pentru finanțările din acest an, pentru că pe lângă liniile clasice agricole de finanțare pe care le cunoaștem, există două alte oportunități de finanțare care au fost anunțate recent. Este vorba despre cea de-a patra ediție a programului Start-Up Nation și cea de-a doua ediție a programului Femeia Antreprenor. Amândouă sunt planificate să înceapă la jumătatea lunii mai cel mai devreme.

Ele pot fi privite ca o alternativă pentru fosta măsură 6.2, pentru acele investiții pe care le putem face în spațiul rural, cu finanțări mici de până la 40.000 de euro sau 50.000 de euro, care au cofinanțări mai mici decât ceea ce se practică în acest moment pe liniile agricole, respectiv 10% sau 15%. Programele acestea de finanțare pot fi accesate de către fermierii care vor să-și diversifice activitățile sau care vor să înceapă o activitate non-agricolă.

Foarte important este faptul că programele vor permite și înființarea unor unități mici de procesare alimentară, ceea ce lipsește în momentul acesta în finanțările clasice din agricultură. Este vorba despre făbricuțe pentru procesarea laptelui, pentru procesarea fructelor, brutării, cofetării etc. Se pot realiza în mediul rural, dar la fel de bine pot fi făcute și în urban, nu este nicio limită în această privință.

Ca număr de finanțări ne așteptăm la cel puțin 1.000 de proiecte pentru Femeia Antreprenor și mult mai multe pentru Start-Up Nation”, a precizat consultantul Marian Dumitrache în cadrul emisiunii TV „Agricultura la Raport” de pe AGRO TV.

Marian Dumitrache
Marian Dumitrache (SURSA FOTO: Facebook, Marian Dumitrache)