CNAIR (Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere) anunţă că şoferii din România vor avea la dispoziţie o hartă online pe care vor putea urmări în timp real situaţia de pe şoselele naţionale, având în vedere că, în această iarnă, se va închide circulaţia când vor fi vijelii extreme, notează stirileprotv.ro.

Drumarii români au întocmit această hartă a drumurilor naționale și autostrăzilor cu risc pentru circulație pe timp de iarnă. Este vorba de zona de est, nord-est și sudul României, de-a lungul munților, pe direcția curenților de aer din nord-est spre sud-vest. Cele mai importante sunt autostrăzile care leagă Bucureștiul de Ploiești, de Pitești și de Constanța, dar și DN 2 sau DN 1.

Harta online va fi disponibilă pe site-ul cnadnr.ro. Deocamdată, harta este în testare, iar responsabilii companiei anunță că ar putea să o lanseze iarna aceasta, când va fi gata.

În plus, CNAIR a început şi montarea de panouri de tip parazăpezi pe marginea drumurilor naţionale şi autostrăzilor. Aceste panouri reușesc să rețină până la 40 – 60% din zăpada viscolită. Din păcate, soluţia perdelelor forestiere rămâne în continuare doar o promisiune în România.

Până pe 1 decembrie, Compania de Drumuri ar trebui, potrivit legii, să aibă în depozite jumătate din stocurile de sare. În această iarnă, CNAIR are la dispoziție aproape 4.000 de utilaje, dintre care mai bine de 3.000 închiriate. Un comandament de iarnă a fost instituit deja de la 1 noiembrie și ar trebui să monitorizeze situația de pe drumuri până pe 31 martie.