Joi, 15 aprilie, Complexul Energetic Oltenia (CEO) a primit un nou sprijin din partea Guvernului României.

Ajutor de stat de aproape 665 milioane de lei

Mai precis, Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind acordarea unui ajutor de stat de 664,1 milioane de lei către CEO, pentru achiziţia de certificate de emisii aferente anului 2020, informează Ministerul Energiei.

„Continuăm procesul de restructurare al CEO, iar sumele alocate astăzi vin să confirme faptul că respectăm planul agreat cu Comisia Europeană.

CEO este un pilon important al sistemului energetic din ţara noastră, dar totodată trebuie să ducem la final planul de restructurare pentru a putea produce energie curată”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, potrivit Agerpres.

Ministerul Finanţelor alocă această sumă din venituri rezultate din privatizare

La solicitarea Ministerului Energiei, Ministerul Finanţelor va aloca, sub forma de grant, suma de 664,106 milioane de lei. Ministerul Finanţelor va asigura această sumă din venituri rezultate din privatizare, pentru achiziţia parţială de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020.

Plata certificatelor de CO2 este parte a Planului de restructurare. Neplata acestora ar conduce la compromiterea planului şi reforma în producerea energiei electrice, precum şi întregul proces de decarbonare şi tranziţie către neutralitatea climatică.

CEO are o putere disponibilă de 3.570 MW

Complexul Energetic Oltenia este unul dintre cei mai mari producători de energie din România, cu o putere disponibilă de 3.570 MW.

CEO contribuie la asigurarea securităţii energetice naţionale, în principal în momentele extreme de secetă prelungită sau în perioade de iarnă cu temperaturi scăzute, perioade în care aportul adus de centralele pe cărbune în structura producţiei urcă şi până la aproape 35%.

Sursa foto: INQUAM Photos, Adel Al-Haddad