Între noiembrie 1993 şi decembrie 1994, românii au fost obligaţi să plătească o taxă de trecere a frontierei de fiecare dată când ieşeau din ţară.

Potrivit  articolului 2 din Ordonanţa 50 din 1994, care a fost în vigoare din septembrie şi până în decembrie anul respectiv, când a fost declarată neconstituţională, cetăţenii români care se deplasau în străinătate, în scop turistic sau personal, erau obligaţi să plătească, la fiecare ieşire din ţară, o taxă de 15.000 de lei (aproximativ 20% din salariul mediu pe economie, n.r.), respectiv de 5.000 de lei (6,6% din salariul mediu, n.r.) la micul trafic de frontieră.

Taxa a fost anulată la scurt timp de Curtea Constituţională, care a apreciat că aceasta reprezintă o piedică în libera circulaţie a persoanelor, drept garantat de Constituţie.

Totuşi, anularea taxei a avut loc abia la a doua sesizare. Taxa introdusă iniţial, care s-a aplicat în perioada noiembrie 1993 – aprilie 1994, a fost declarată constituţională, apreciindu-se că penuria de bani la bugetul de stat justifică introducerea unei astfel de dări, astfel încât statul să poată plăti ajutoarele de încălzire.

DETALII:
Click aici pentru a reveni la articolul „Top 10 aberaţii legislative”.