Trei din patru angajați spun că pierd zilnic până la două ore din timpul programului din cauza unor lucruri care le distrag atenția de la ceea ce au de făcut. Printre cele mai deranjante sunt discuțiile telefonice zgomotoase purtate de colegi în birou sau telefonul de serviciu care sună prea des, zgomotul ambiental specific birourilor de tip open space, colegii cu chef de vorbă sau ședințele prea lungi, la care se adaugă și timpul petrecut pe rețelele de socializare sau pauzele de cafea și țigară. Alți 8% dintre angajați ajung să piardă până la jumătate din ziua de lucru astfel, ceea ce le afectează semnificativ productivitatea și calitatea muncii, relevă un sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs.

Dincolo de timpul pierdut, un sfert dintre respondenți afirmă că toate aceste lucruri care îi distrag zilnic le influențează calitatea muncii, iar doi din zece afirmă că le crește nivelul de stres ca urmare a presiunii de a rezolva sarcinile de serviciu într-un timp mai scurt decât programul de lucru.

Pentru a se putea concentra mai bine la job, jumătate dintre respondenți spun că îi evită pe colegii bârfitori sau că nu intră pe rețelele de socializare în timpul programului. Totodată, 46% afirmă că răspund doar la telefoane și mesaje importante sau urgente, iar 13% decid să-și închidă telefonul personal în timpul orelor de program.

Angajații cred că și angajatorul ar trebui să ia măsuri care să-i ajute să se concentreze mai bine la job, cele mai importante fiind: să permită un program de lucru flexibil (47% dintre respondenți), să creeze spații în care să poată lucra fără a fi întrerupți (45%), dar și să renunțe la conceptul de open space (24%). Alți 23% ar vrea ca angajatorul să le ofere cursuri de time management sau să creeze politici interne precum zile fără ședințe. Totodată, aproape 13% consideră că angajatorul ar trebui să limiteze timpul pentru pauzele de cafea și țigară.