Atentatele teroriste de la Paris, din 13 noiembrie, au provocat Air France- KLM pierderi de circa 70 milioane euro în decembrie.

La Bursa de la Paris, acţiunile companiei au urcat joi cu 7,3%, la 7,99 euro, cel mai semnificativ avans din ultimele cinci luni, după ce Air France-KLM a anunţat că profitul operaţional a ajuns la 816 milioane de euro (908 milioane de dolari) în 2015, faţă de o pierdere de 129 milioane de euro în 2014. Analiştii estimau un câştig de 706 milioane de euro.

Anul acesta, titlurile Air France-KLM au urcat la bursă cu 12%, iar compania se aşteaptă să rămână profitabilă şi în 2016.

Operatorul aerian încearcă să ajungă la un acord cu angajaţii pentru reducerea salariilor, iar directorul general Alexandre de Juniac a avertizat că fără un astfel de acord va fi imposibil pentru Air France-KLM să concureze cu operatorii low-cost, cum ar fi EasyJet Plc în Europa sau cu firmele din Golf pentru zborurile pe distanţe lungi.

"În ciuda mediului favorabil creat de preţul mai scăzut al combustibilului, nu ne vom reduce obiectivul de a ne îmbunătăţi competitivitatea, deşi incertitudinile economice şi geopolitice rămân ridicate", a afirmat Alexandre de Juniac.

Datoria Air France-KLM a scăzut anul trecut cu 1,1 miliarde de euro, la 4,3 miliarde de euro, iar compania a anunţat că va lua măsuri pentru reducerea suplimentară a datoriei în acest an.

Anul trecut, 89,821 milioane pasageri au călătorit cu aeronavele Air France-KLM, o creştere de 3% faţă de 2014. AGERPRES

Te-ar putea interesa și: