Vouchere pentru statii de reîncărcare a mașinilor electrice, burse în străinatate pentru medici, feritilizare în vitro de 6 milioane de euro sau apartamente de peste 80.000 de euro în care să fie relocați cei care locuiesc în cladiri cu risc seismic – sunt doar unele dintre lucrurile pe care se vor duce banii bucureștenilor. Potrivit ziare.com, a fost aprobat proiectul potrivit căruia 7 milioane de lei vor fi cheltuiți pe 19 apartamente unde vor fi relocate persoanele care locuiesc în clădiri cu risc seismic, astfel încât locuințele acestora să poată fi consolidate. Proiectul i-a aparținut Gabrielei Firea. Potrivit proiectului votat de consilierii generali, miercuri, vor fi achiziționate 9 apartamente situate în Str. Spineni, nr. 4, Sector 4 și 10 apartamente situate în Str. Grădinarilor, nr. 19-21, Sector 3. Contractele de vânzare-cumpărare pentru cele 19 apartamente vor fi încheiate de către Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, care va plăti, în total, pentru aceste locuințe suma de 7.209.271 lei fără TVA. Sumele necesare implementarii programului vor fi asigurate din bugetul local al Capitalei.

O ancheta Ziare.com a scos, însă, la iveală de ce acest proiect este sortit din start eșecului, dacă Primaria nu are grijă să și consolideze clădirile vechi. Cei care s-au mutat se declară păcăliți și au pierdut orice speranță că se vor mai întoarce în casele lor.

Cum a dublat un program guvernamental și a acordat vouchere pentru achiziționarea de mașini electrice, Firea a venit cu un nou proiect de jumătate de milion de lei. Astfel, va acorda 500 de vouchere a câte 10.000 de lei persoanelor fizice sau juridice care dețin spații comerciale și care înființează stații de reîncărcare rapidă pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in. În anul 2017, Consiliul General al Municipiului București a aprobat hotărârea prin care urmau să fie amenajate 74 de locuri de parcare în vederea implementării unui număr de 30 de module de stații de încărcare electrice în cadrul parcărilor publice din Capitală până la 1 ianuarie 2019. 

Un alt program al Gabrielei Firea care a primit undă verde este acela prin care 100 de medici primesc 10.000 de lei fiecare pentru specializare în Europa, SUA sau Israel. Ironic sau nu, programul se numeste “Doctori pentru Bucuresti”, susține ziare.com. “Prin acest proiect, dorim să sprijinim formarea profesională pentru 100 de medici, angajați ai spitalelor aflate în administrarea ASSMB, cu domiciliul în București. Sprijinul financiar este în valoare de 10.000 lei/medic, iar formarea presupune participarea la cursuri de specialitate, cu o durată de minim o săptămână, susținute de clinici de renume din Europa, Statele Unite și Israel. Bugetul proiectului ‘Doctori pentru București’ se ridică la 1.008.500 lei, pentru anul 2019”, a arătat primarul general, Gabriela Firea. 

 

Nu în ultimul rând, un proiect pe care Gabriela Firea l-a lăudat și susținut intens – “O șansă pentru cuplurile infertile”. După ce a acordat 1.000 de vouchere de 3.000 de euro bucata, a decis să suplimenteze programul cu încă 2.000 de vouchere. Prima etapă a acestui proiect a avut o rată de succes de 70%, fiind 1.000 de cupluri înscrise și 823 de dosare aprobate. “Am luat decizia de a iniția etapa a doua a proiectului de fertilizare în vitro, pentru încă 2.000 de cupluri, pentru că la FIV1 avem o rată de succes de 70%: dintre cele 159 de proceduri medicale decontate și finalizate, 112 sunt sarcini confirmate. FIV 1 și-a atins ținta pentru 1.000 de cupluri, acesta este numărul actual al participanților la program. Este un proiect în care punem mult suflet, noi venim cu cifre pentru că acesta este tiparul oricărei analize de oportunitate și necesitate, dar fiecare nouă speranță pentru un cuplu care intră în program, fiecare nouă sarcină, fiecare zâmbet au o valoare emoțională ce nu poate fi măsurată. Beneficiarii vor primi, ca și în cazul FIV 1, vouchere în două tranșe: în valoare de 4.600 de lei pentru medicamente și în valoare de 9.200 de lei pentru procedurile medicale. Regulamentul acestui proiect va avea amendamente suplimentare față de proiectul anterior, în acord cu solicitarile primite în această perioadă”, afirmă primarul general, Gabriela Firea.