Cei care îşi vor înmatricula o maşină trebuie să ştie că valoarea taxei de poluare se stabileşte şi în funcţie de aspectul exterior şi interior al maşinii, dar şi de dotrările de care dispune autoturismul, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern privind normele de aplicare a a noii taxe de poluare. Astfel, cei care au un autoturism curat şi îngrijit, iar în interior a fost întreţinut corespunzător, vor plăti mai puţin.

Şi îmnatricularea unei maşini fără aer condiţionat, ABS sau airbag va costa mai puţin. Motivul, aceste dotări sunt considerate de autorităţi ca fiind opţionale. Totodată autorităţile cosideră că şi maşinii aduse din străinătate şi care a fost înmatriculată pentru prima dată la o diferenţă de cel puţin un an faţă de data fabricării ei, i s-a depreciat valoarea. Prin urmare, şi proprietarii acestor maşini vor beneficia de reducere la plata taxei.

Potrivit normelor de aplicare, cu cât perioada este mai mare cu atât taxa se va reduce. Totuşi, după ce se va inspecta maşina şi se vor aplica reducerile taxa care trebuie achitată nu va fi mai mică cu mai mult de 90%.

Executivul a aprobat în decembrie 2010 noua taxă de poluare, care prevede că de anul acesta proprietarii maşinilor neînmatriculate vor plăti minimum 700 de euro şi maximum 32.000 de euro pentru ca autoturismul să poată circula pe drumurile româneşti.