Lucratul pământului trebuie stimulat prin impozitare, este de părere  preşedintele Băsescu, iar ministrul Agriculturii este de acord şi spune că sunt multe ferme mari care nu contribuie la buget.

“Lucratul pământului ar trebui stimulat prin pârghii de impozitare, mai ales că două milioane de hectare de pământ nelucrate, dar subvenţia este încasată”, a spus preşedintele Traian Băsescu.

Răspunsul ministrului Mihail Dumitru nu a întârziat, el spunând că multe activităţi agricole sunt neimpozitate. “Foarte multe ferme, unele de dimensiuni mari, funcţionează ca persoane fizice şi nu participă la bugetul de stat, a spus Dumitru, explicând astfel, nemulţumirea preşedintelui Traian Băsescu faţă de nivelul scăzut de impozite plătite în agricultură.

“Sunt foarte multe activităţi agricole, care nu participă la fiscalizare, nu sunt în sistemul de fiscalizare a statului. Vă pot da exemplul unui număr important de ferme şi activităţi agricole neînregistrate şi care nu contribuie în niciun fel la bugetul statului. Există ferme chiar foarte mari, de sute de hectare, care funcţionează ca persoană fizică, nu au nicio formă de înregistrare şi în consecinţă nicio contribuţie la bugetul de stat”, a spus Dumitru.

Aceasta după ce preşedintele Băsescu a spus că este posibil ca acordarea venitul minim garantat să fi dus la abandonarea muncii pământului.

“Trebuie să vedem dacă nu cumva acest venit minim garantat a făcut mai mult rău decât bine. Mă refer la venitul minim garantat care dă o alternativă muncii pământului. Nu mai vorbim de faptul că în agricultură avem următoarea situaţie: lucrezi sau nu pământul, primeşti subvenţia. Mă tem că trebuie să facem ceva.

Este inadmisibil să primeşti subvenţia şi să nu lucrezi pământul, dar aceasta este regula Uniunii Europene – ei au pornit de la premisa că sunt ani în care pământul nu se lucrează. Dar la noi a devenit o practică – să încasezi 100 euro pe subvenţie şi să nu lucrezi. Va trebui să stimulezi prin pârghii de impozitare lucrarea pământului”, a precizat şeful statului.