Mii de utilizatorii cad, în fiecare an, victime înşelătoriilor de pe Internet. Pentru a te feri de acestea, cei de la Panda Security au alcătuit un top al celor mai frecvente înşelatorii şi te învaţă cum să reacţionezi când eşti vizat de acestea.

Laboratorul antimalware al Panda Security a întocmit un clasament al celor mai utilizate escrocherii din ultimii ani. Aceste trucuri care profită de încrederea utilizatorilor şi care sunt încă în circulaţie largă au toate acelaşi obiectiv: de a frauda utilizatorii cu sume variind între 500 şi câteva mii de dolari.

De regulă, aceste escrocherii urmează acelaşi şablon: contactul iniţial se face prin e-mail sau prin intermediul reţelelor sociale. Potenţială victimă este rugată să răspundă, prin e-mail, telefon, fax etc.  Odată ce această momeală iniţială a prins, infractorii vor încercă să câştige încrederea victimei, în cele din urmă solicitând o sumă de bani sub un pretext sau altul.

„Mulţi dintre numeroşii utilizatori care sunt păgubiţi şi îşi pierd banii sunt reticenţi în a raporta aceste infracţiuni. Şi dacă în trecut banii furaţi erau greu de recuperat, în prezent este şi mai greu deoarece urmele infractorilor sunt adesea pierdute pe Web. Cea mai bună aparare este de a învăţa cum să identificăm aceste înşelatorii,  pentru a nu pica în cursa”, a declarat Luis Corrons, Director Tehnic al Panda Security.

Clasamentul celor mai frecvente înşelătorii din ultimii 10 ani

Scrisorile Nigeriene: Acesta a fost primul tip de înşelatorie apărut pe internet şi continuă să fie utilizat pe scară largă de către infractorii cibernetici, şi în prezent. Acesta se prezintă de obicei în forma unui e-mail, pretinzând a fi de la cineva care doreşte să scoată dintr-o ţară o suma foarte mare de bani (în mod normal, din Nigeria, de unde şi numele). Se promite o recompensă substanţială către cei care îl ajuta pe expeditor să facă această operaţiune. La început însă, celor care «înghit » momeala li se cere să prezinte o sumă iniţială pentru plata taxelor bancare (deseori aproximativ 1.000 de dolari). Odată ce aţi plătit, contactul dispare şi banii se pierd.

Loteriile: În esenţă, aceasta este similară cu Scrisoarea Nigeriană. Primiţi un e-mail care susţine că sunteţi câştigător la o loterie şi vi se solicită detaliile personale în scopul de a transfera câştigul substanţial. Ca şi în cazul anterior, victimele sunt rugate să prezinte până la 1.000 de dolari pentru a acoperi taxele bancare sau alte taxe.

Prietenele: O fată frumoasă, în mod normal din Rusia, găseşte adresa dumneavoastră de e-mail şi vrea să vă cunoscă. Ea va fi mereu tânără, doritoare să vă viziteze ţara şi să vă întâlnească, fiind îndrăgostită până peste cap de dumneavoastră. Doreşte să vina imediat, dar în ultimul moment apare o problemă şi are nevoie de nişte bani (din nou, în jur de 1.000 dolari ar trebui să fie suficient) pentru a plăti biletul de avion, vize etc. Cum era de aşteptat, nu numai banii dispar, dar la fel şi fata.0-56969-creditcardonline.jpg

Oferte de muncă: De data asta primiţi un mesaj de la o companie străină în căutare de agenţi financiari în ţara dumneavoastră. Job-ul este uşor : puteţi lucra de acasă şi puteţi câştiga până la 3.000 dolari lucrând doar trei sau patru ore pe zi. Dacă acceptaţi, vi se vor solicita coordonatele bancare. În acest caz, coordonatele dvs vor fi folosite pentru a ajuta la sustragerea banilor de la alte persoane ale căror detalii de cont bancar au fost furate de către infractorii cibernetici. Banii vor fi transferaţi direct în contul dumneavoastră şi vi se va cere să îi transferaţi prin Western Union. Veţi deveni un cărăuş de bani, iar atunci când poliţia va investiga furtul veţi fi bănuit de complicitate. Deşi această schemă este adesea menţionată ca fiind înşelătorie, este diferită de celelalte, deoarece cărăusul are şi el de câştigat, chiar dacă o face prin comiterea unei infracţiuni în necunoştinţă de cauză.

Facebook / Hotmail: Infractorii obţin detalii pentru a accesa un cont pe Facebook, Hotmail sau ceva similar. Aceştia schimbă apoi datele de conectare, astfel încât utilizatorul real nu mai poate accesa contul şi trimite un mesaj la toate contactele precizând că titularul contului este în vacanţă (Londra pare a fi o alegere populară) şi că a fost jefuit chiar înainte de a veni acasă. Acesta are încă biletele de avion, dar mai are nevoie de o sumă între 500 şi 1.000 de dolari pentru hotel.

Despăgubiri: Aceasta este un şiretlic destul de recent şi îşi are originea în Scrisoarea Nigeriană. Un mesaj e-mail susţine ca a fost înfiinţat un fond pentru a compensa victimele înşelătoriei nigeriene şi ca adresa dvs. este listată printre utilizatorii posibil afectaţi. Vi se oferă despăgubiri (de cele mai multe ori în jur de 1 milion dolari), dar bineînţeles, ca şi în cazul înşelătoriei nigeriene, va trebui să plătiţi în avans o sumă de aproximativ 1.000 de dolari.

Greşeala: Aceasta schemă a devenit foarte populară în ultimele luni, probabil alimentată de criza financiară şi de oamenii care încearcă să îşi vândă bunuri sau imobile. Se iniţiază contactul cu cineva care a publicat un anunţ de vânzare pentru o casă, maşină etc.  Plini de entuziasm, înşelatorii cibernetici sunt de acord să cumpere tot ce se oferă şi trimit rapid un cec, dar cu o sumă greşită, întotdeauna mai mare decât suma convenită. Se va cere apoi vânzătorului să restituie diferenţa. Cecul este neacceptat de bancă, casa rămâne nevândută şi victima pierde toţi banii transferaţi.

Ce trebuie să faceţi dacă sunteţi vizat de una din aceste înşelătorii

Instalaţi un antivirus bun, care poate detecta spam. Multe dintre aceste mesaje vor fi detectate şi clasificate ca « Spam » de majoritatea soluţiilor de securitate. Acest lucru vă va ajuta să vă feriţi de mesajele cu conţinut maliţios.

Folosiţi-vă simţul realităţii. Aceasta este întotdeauna cel mai bun aliat împotriva acestui tip de fraudă. Nimeni nu dă ceva fără a cere nimic în schimb, iar dragoste la prima vedere prin Internet este puţin posibilă. Ca regula generală, trebuie să fiţi foarte suspicioşi asupra acestor tipuri de contacte încă de la început.
Dacă totuşi veţi fi victima unei fraude este indicat să raportaţi imediat infracţiunea la poliţie.

SURSA: Panda Security