"Până în prezent, AFIR a contractat peste 36.000 de proiecte de investiţii, în valoare de 2,16 miliarde euro. Plăţile la zi făcute de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale pentru măsurile de investiţii, dar şi pentru cele compensatorii de mediu şi climă din cadrul PNDR 2020 prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, însumează în acest moment peste 1,755 miliarde euro", se arată într-un comunicat al AFIR.

De asemenea, valoarea plăţilor efectuate de AFIR în luna august către beneficiarii proiectelor de investiţii finanţate prin PNDR 2020 se ridică la 147,97 milioane euro, în marja ţintei de absorbţie propuse pentru august.

Centrul regional 5 Vest şi Centrul regional 6 Nord- Vest au înregistrat cel mai mare grad de solicitări de plată aferente lunii august 2017, respectiv 118,12% şi 130,39%. 

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a participat miercuri la o întâlnire de lucru cu personalul de conducere al AFIR de la nivel central, regional şi judeţean, aceasta fiind cea de-a treilea din seria de întâlniri lunare stabilite pentru analizarea stadiului implementării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

 Discuţiile au fost axate pe analiza stadiului implementării şi nivelul absorbţiei efective a fondurilor nerambursabile pentru fiecare regiune în parte, dar şi pe identificarea acelor demersuri care trebuie iniţiate pentru a asigura decontarea plăţilor stabilite ca ţintă de absorbţie pentru lunile septembrie şi octombrie. 

Un alt subiect important pe agenda întâlnirii l-a constituit situaţia beneficiarilor cu achiziţii publice şi continuarea demersurilor pentru fluidizarea etapelor pe care aceştia trebuie să le parcurgă până la atribuirea contractelor.