Realizatorul tv Mircea Badea a recunoscut că este puternic afectat de o problemă de sănătate. În intervenţia sa din cadrul emisiunii „Sinteza zilei” de luni seara, Badea i-a mărturisit lui Mihai Gâdea că suferă de alergii în această perioadă. Se vedea că realizatorul este foarte afectat, având în vedere că a strănutat des pe parcursul emisiunii. Mihai Gâdea l-a şi întrebat dacă această alergie nu-l afecta de obicei primăvara, moment în care Mircea Badea a răspuns amuzat: „Păi şi nu e primăvară? Puteam să zicem că e.”

În această perioadă, foarte multe persoane au probleme cu alergiile, iar cauza principală este faimoasa ambrozie. Potrivit datelor Ministerului Mediului, aproximativ 482.000 persoane suferă de alergie la ambrozie în România. Ambrozia produce mari cantităţi de polen începând cu mijlocul lunii iulie, iar acest polen poate afecta serios sănătatea oamenilor. Perioada de polenizare se încheie spre sfârşitul lunii septembrie.

Anul trecut a fost adoptată o lege privind ambrozia, respectiv Legea nr. 62/2018, care, din păcate, este ignorată de mulţi proprietari de terenuri din România. Legea prevede că orice persoană care are un teren în România este obligată să ia măsuri pentru a distruge această plantă. În caz contrar, amenda ajunge până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și până la 20.000 de lei pentru firme, dar doar după o avertizare inițială a autorităților.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunţa recent că este hotărâtă să înăsprească atât legislația, cât și aplicarea ei, în ceea ce privește eradicarea ambroziei de pe terenurile aflate în proprietate privată din București. Ea a anunţat că va trimite o solicitare către Guvernul României pentru schimbarea legislaţiei în ceea ce priveşte amenzile ce se aplică celor ce nu elimină ambrozia de pe terenurile în proprietate, astfel încât sancţiunile să fie triplate.