Potrivit unui comunicat de presă al IGPR, cetăţeanul chilian, care făcea parte din categoria Most Wanted, a fost prins de poliţiştii români şi extrădat miercuri, 15 martie, autorităţilor judiciare din Chile, pe bază de reciprocitate.

Sursa citată menţionează că, în data de 24 septembrie 2016, Biroul Naţional INTERPOL Santiago a dispus urmărirea internaţională în vederea arestării şi extrădării către Chile a unui cetăţean, de 41 de ani, pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă continuată, conform secţiunii 468, coroborată cu secţiunea 467 din Codul Penal chilian.

În fapt, s-a reţinut că cel în cauză, în calitate de reprezentant legal al unei companii de investiţii, ar fi determinat mai multe persoane să depună sau să transfere bani, sub titlu de investiţii, în scopul obţinerii de profit.

Sub pretextul unei călătorii în Europa, pentru a beneficia de un tratament medical împotriva cancerului, acesta a închis compania şi a părăsit Chile, anunţând că sumele depuse de investitori vor fi recuperate din contul unei bănci, lucru care însă nu s-a întâmplat, se menţionează în comunicat.

Prejudiciul estimat este de aproximativ 675.000 dolari, cu menţiunea că ar putea creşte, având în vedere numărul în creştere al reclamaţiilor depuse. În faţa autorităţilor judiciare române, cel în cauză a recunoscut că, în realitate, nu suferă de cancer şi că această justificare a fost folosită ca pretext pentru a evita tragerea la răspundere penală în ţara natală, mai arată documentul.

Sursa citată mai precizează că, în 21 septembrie 2016, Rafael Garay a fost localizat la Braşov, în baza schimbului de informaţii dintre cele două Birouri Naţionale INTERPOL.

În data de 17 februarie 2017, Curtea de Apel Braşov a admis cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare din Chile. Extrădarea a fost acordată cu asigurarea reciprocităţii de către autorităţile judiciare din Chile, în cazuri similare cu România şi reprezintă primul caz de extrădare în relaţia cu această ţară.

Chilianul a fost transferat din arestul IPJ Braşov, unde se afla de la sfârşitul anului trecut, către Aeroportul Internaţional Bucureşti-Otopeni, de unde în jurul orei 12,40 a plecat spre Chile, fiind escortat de autorităţile acestei ţări. AGERPRES