Toamna aceasta a fost una dintre cele mai bogate din ultimii ani la „recolta” de spatii de birouri moderne de ichiriat. in acest virtej al ofertei s-au „prins” o seama de firme mari, de renume, care s-au si mutat sau se afla i negocieri avansate pentru a se muta i aceste spatii noi. Dintre numeroasele evenimente de pe aceasta piata am ales patru exemple care o caracterizeaza itrutotul: doua fructe coapte – doua anunturi victorioase ale proprietarilor care au reusit rapid sa-si umple cladirile finisate recent cu chiriasi celebri si care intentioneaza sa se extinda (Forum 2000 si Floreasca Office Building), unul pirguit – o iesire pe piata a unei cladiri de acest tip (Atlantic Center) si o saminta pusa i pamint – un proiect care demareaza cu o investitie uriasa, de 25 milioane de dolari.
Cladirea de birouri Forum 2000 este una dintre investitiile care au dat roade bogate i acest an. Desfasurata pe o suprafata de 6.500 mp, dispusi pe opt etaje, Forum 2000 a fost data i folosinta i aceasta vara. in prezent este ichiriata i proportie de 90% de catre companii de renume, precum Ericsson, Auction Watch, Ernst&Young si Banca di Roma. incurajat de acest succes, investitorul, firma italiana Edilizia Italiana Constructor, a anuntat, prin agentia imobiliara care o promoveaza, Eurisko Real Estates Consulting, ca va extinde cladirea. Din aceasta luna se va mai construi o aripa complementara, cu o suprafata de 3.000 mp. si opt etaje, care va comunica cu prima constructie. Radu Lucianu, director comercial al firmei Eurisko, afirma ca investitia i aceasta extindere se va ridica la 2,5 milioane de dolari.
Amitim Floreasca este un succes
O alta investitie inspirata este Floreasca Office Building, ce apartine societatii Amitim Lescal, care a investit aici sapte milioane de dolari. Vlad Revnic, consultant al agentiei Jones Lang Lasalle, care s-a ocupat cu intermedierea spatiilor, sustine ca ichirierea ei s-a facut i timp record: se stie deja numele viitorilor chiriasi, cu toate ca echipele de constructori mai lucreaza la finisaje. Printre cei care vor lucra de acum icolo i aceasta cladire se afla Gillete Rominia, Comercial Union Asigurari de Viata SA si Automobile Dacia SA, care vor da preturi destul de piperate pentru noua locatie.
Atlantic Center este o alta cladire de birouri de lux finalizata i acest an. Deocamdata, proprietarii nu au avut norocul celor de la Amitim Lescal si asteapta cu portile deschise potentiali chiriasi, cu toate ca pozitia cladirii este foarte buna – linga Arcul de Triumf – si finisajele sunt deosebite.
Cel mai spectaculos anunt al lunii noiembrie a fost isa cel al demararii lucrarilor la Europa House, o cladire cu zece etaje, ce reprezinta o investitie de 25 milioane de dolari. Developerul este Victoria International Property (VIP), ce are ca actionari principali grupul international GTC (Globe Trade Centre International Real Estate), grupul israelian de constructii Azorim, Deutsche Bank si grupul romin Sitraco.
La inaugurarea oficiala a lucrarilor de constructie, Schimon Galon, director general GTC Rominia a declarat: „Evolutia Rominiei catre integrarea europeana ne idreptateste sa consideram ca i perioada imediat urmatoare va creste nevoia de spatii de birouri de calitate, iar experienta si puterea noastra financiara vor raspunde acestor cerinte”. Europa House s-a nascut cu acest scop, are toate avizele si autorizatia de construire obtinute si va fi data i folosinta la iceputul anului 2002. Noul centru va avea spatii comerciale la parter, 13.000 mp de spatii de birouri dispuse pe zece etaje si doua subsoluri de parcare.
Grupul international de investitori GTC este unul dintre liderii investitiilor i Polonia, cu peste 350.000 mp de birouri si spatii comerciale realizate pina i prezent i aceasta tara, potrivit declaratiilor directorului VIP.