Afacerile Arabesque Galaţi, cel mai mare distribuitor de materiale de construcţii din România, s-au diminuat cu 20-25% în primele nouă luni din 2009, ritm estimat la nivelul întregului an, stoparea creditării şi scăderea cererii numărându-se printre cauzele care au afectat evoluţia rulajului.

„Comparativ cu perioada similară a lui 2008, veniturile sunt cu aproximativ 20-25% mai mici şi probabil acesta va fi şi rezultatul final al anului 2009. Factorii care au influenţat reducerea cifrei de afaceri în 2009 comparativ cu 2008 au fost stoparea creditării în special în domeniul imobiliar şi cel al construcţiilor, întârzierea plăţilor de la buget către companiile de construcţii şi, nu în ultimul rând, scăderea preţurilor materialelor de construcţii, ca urmare a scăderii cererii”, a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, directorul de marketing al companiei, Florina Necula.

Conform datelor remise Ministerului de Finanţe, Arabesque a consemnat anul trecut o cifră de afaceri de 1,74 miliarde de lei, în urcare cu 28%, dar a trecut pe pierderi, cu un rezultat negativ de 6,2 milioane de lei, după câştigul de 27,4 milioane lei din 2007.

Compania a continuat în acest an programul investiţional privind extinderea reţelei, iniţiat anul trecut, cu o valoare totală de 60 milioane de euro pentru intervalul 2008-2009. Arabesque a deschis în 2009 trei centre comerciale la Piteşti, Oradea şi Baia Mare, în urma unor investiţii de cinci, zece şi nouă milioane de euro.

Cezar Rapotan, proprietarul Arabesque, nu ia în calcul eventuale oferte de preluare, dar nici achiziţii până la finalizarea efectelor crizei.

„Piaţa este încă imprevizibilă, iar până nu se sting efectele crizei nu va fi oportun să ne gândim la achiziţii. O astfel de perioadă nu este propice încheierii tranzacţiilor de acest fel. Nu luăm în calcul oferte de preluare”, a spus Necula.

Reprezentantul companiei apreciază că reluarea creditării şi revenirea încrederii populaţiei în investiţiile imobiliare vor determina o dezgheţare a pieţei, estimând că primele semne de revigorare vor fi vizibile în a doua jumătate a anului viitor.

SURSA: Mediafax