Familia Muntmark a început investiţiile în proiecte eoliene prin 2004, fiind inspirată de ceea ce se întâmplase în țări mai avansate, precum Austria și Germania. Au crezut într-un domeniu despre care nu se știa mare lucru la acea vreme. Încet, Monsson Group a devenit cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene din România, cu un portofoliu de 2.400 MW. Grupul construiește, operează și asigură serviciile pentru parcuri eoliene, dar este implicat și în solar.
Totodată, Monsson deține 32 MW în eolian, în funcțiune, la care se adaugă alţi 123 MW – adică proiectul Pantelimon, construit în urma unui parteneriat cu Vestas – care sunt operaţionali din prima jumătate a acestui an. „Un parc eolian poate funcţiona minimum 20 de ani la parametri maximi și probabil că în 2020, în România, vom avea în operare circa 3.500 MW (complet instalaţi) în energie eoliană şi 450 MW  (complet instalaţi) în energie fotovoltaică“, este de părere Sebastian Enache, director pentru dezvoltarea afacerilor Monsson Group.

România, atrăgătoare pentru investitori
Cu alte cuvinte, România are șanse să fie, până în 2020, o ţară atrăgătoare pentru cei care doresc să facă investiţii în domeniul energiilor regenerabile, dacă va exista stabilitate legislativă. Mai exact, potrivit unui act normativ s-a amânat, începând cu 1 iulie 2013, acordarea certificatelor verzi pentru fiecare MWh produs de hidrocentrale noi cu putere instalată maximă de 10 MW şi de centrale eoliene (câte un certificat verde), respectiv de centrale fotovoltaice (două certificate verzi). Recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro și solare, res­pectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru cele eoliene. Numai că autorităţile pregătesc între timp și tăierea numărului de certificate, iar acest plan nu există încă un verdict final.
Totuși, din datele din piață reiese că este posibil ca domeniul eolian să continue să atragă investitori,  în următorii ani, chiar dacă vom fi martorii unei scăderi a numărului de megawaţi construiţi într-un an, comparativ cu anii trecuți (n.r. – în 2010 aproximativ 500 MW construiţi, în 2011 circa 650 MW, în 2012 în jur de 400 MW). „Cred că în următorii cinci ani România va reprezenta o piaţă matură. Monsson Group este pregătit să furnizeze servicii de operare tehnică şi mentenanţă pentru parcuri eoliene, dar şi pentru cele fotovoltaice. În ultimii doi ani şi jumătate, au fost instalaţi 1.500 MW în eolian şi încă 1.500 MW ar urma să fie instalaţi până în 2017. Piaţa trebuie să fie pregătită pentru operarea corectă a acestora şi pentru o prognoză foarte precisă de producţie“, spunea Enache, într-un interviu pentru Capital.

A vândut proiecte de 850 MW
Până în prezent, din cei 2.400 MW dezvoltați, grupul Monsson a vândut deja proiecte care totalizează 850 MW. Aici intră și proiectul de 600 MW situat la Fântânele-Cogealac, preluat de fondul de investiții în regenerabile Continental Wind Partners și vândut ulterior către CEZ. Cehii au anunțat, în momentul preluării, că investiția necesară pentru dezvoltarea parcului este de 1,1 miliarde de euro. În afară de acest proiect, Monsson a mai vândut şi către alți investitori, dintre care cele mai sonore nume aparțin OMV Petrom, care a cumpărat un parc de 45 MW, în timp ce ButanGas a preluat de la omul de afaceri un alt parc, de 25 MW. De asemenea, grupul a vândut anul trecut proiectul eolian Crucea Nord de 108 MW către STEAG GmbH, unul dintre cei mai mari producători de electricitate din Germania.

"Acest articol a apărut în ediţia print numărul 41 a revistei Capital din săptămâna 14 octombrie -20 octombrie 2013"